Črna kronika

[VIDEO] Zapornik na Dobu v želodcu tihotapil drogo

Dob, 18.05.2017, 14.02, STA

Pri 28-letnem zaporniku na Dobu, ki se je zgrudil in je potreboval zdravniško pomoč, so našli 16 vrečk z mamili, ki jih je tihotapil v želodcu. Ker sta dve vrečki počili, se je zastrupil, a po pojasnilu generalnega direktorja Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Jožeta Podržaja že okreva. Drogo je sicer dobil od obiskovalca.

    (Foto: STA )

V želodcu zapornika, ki v zaporu na Dobu na zaprtem oddelku prestaja 15-letno zaporno kazen, so našli kar 16 vrečk mamil, od katerih sta dve počili, je v sredo poročal POP TV. Zaradi akutne zastrupitve se je 28-letnik v sredo zgrudil in odpeljali so ga v bolnišnico.

Policija je drogo zasegla, šlo pa je za več kot sto gramov snovi v obliki tablet. Novomeška policija nadaljuje preiskavo in ugotavljanje okoliščin suma storitve kaznivega dejanja, povezanega s prepovedanimi drogami.

Generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj pa je po poročanju 24ur.com danes v izjavi za medije povedal, da se in se bo v zapore tihotapilo drogo. V zaporih je več oseb, odvisnih od drog - približno ena četrtina zaprtih - in temu primerna je tudi ponudba.

Podržaj je poudaril, da si "vodstvo zaporov ne zatiska oči pred problematiko prisotnosti droge v zaporih", so v izjavi za javnost zapisali na upravi. Zaprtim osebam, ki imajo težave z odvisnostjo, po njegovih besedah omogočajo primerno obravnavo, hkrati pa jih vključujejo v različne strukturirane aktivnosti, kot je delo, različne oblike izobraževanj in delavnic, vse z namenom, da bi zapornika odvrnili od njegovih težav, povezanih z odvisnostjo. Podržaj je še pojasnil, da zapor ni "terapevtska ustanova ter da je želja in odgovornost po spremembi življenjskih navad stvar odločitve vsakega posameznika".

Poleg tega je Podržaj tudi razložil, da poskušajo vnos droge v zapor preprečiti na različne načine in v skladu s pooblastili, ki jih imajo. Pravosodni policisti tako opravljajo preglede zaprtih oseb, preglede vsebine paketov in prostorov, zaprte pa usmerjajo tudi v abstinenco in ustrezne obravnave. Pri obsojencu v zadnjem primeru pa do zdaj po Podržajevih besedah niso ugotovili odvisnosti od prepovedanih snovi, da pa je sicer obisk najlažja pot drog v zapore.

Video

    (Vir: Planet Danes)

"Obsojenec je prepovedane snovi zelo verjetno zaužil v času obiska, ki ga je imel v soboto," je dejal Podržaj in pojasnil, da je obisk sicer potekal v delu za obiske, kjer je nadzor pravosodnih policistov občasen. Če bi sum o vnosu prepovedanih drog obstajal, bi med obiskom zapornika od obiskovalca ločili s stekleno pregrado. "V konkretnem primeru tak sum ni bil izražen," je dodal Podržaj.

"Izjemno tvegan način vnosa v konkretnem primeru priča o tem, da je prepovedane snovi preko ustaljenih kontrol v zavodu relativno težko vnesti," je razložil Podržaj. Poleg tega je pojasnil še, da nobena tehnična naprava v zaporu ne more zaznati vnosov prepovedanih snovi v telesnih odprtinah. Ocenjujejo pa, da se zaporniki poslužujejo predvsem takšne vrste vnosov.

Po Podržajevih besedah se v primerih, kjer obstaja utemeljen sum, da obsojenec v telesnih odprtinah vnaša prepovedane substance, poslužujejo zakonsko predvidene možnosti namestitve obsojenca v sobo s posebno opremo. "Takih primerov je bilo v Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob v letu 2016 deset, v letu 2017 pa sedem. V treh letošnjih primerih se je sum potrdil, saj so bili zaseženi prepovedani predmeti," je še dejal.

Podržaj je tudi pohvalil odziv pravosodnih policistov, ki so obsojenca dobro oskrbeli do prihoda zdravnika, saj bi lahko v nasprotnem primeru zapornik umrl.

Komentarji