Gospodarstvo

Dizelgate: VW bo v ZDA plačal za okoli 18 milijard dolarjev odškodnin

Washington, 11.01.2017, 20.28, L.M.

Vodstvo Volkswagna je sporočilo, da bodo ameriškim oblastem zaradi goljufanja pri izpustih dizelskih motorjev plačal denarno nadomestilo v višini 4,3 milijarde dolarjev. Dogovor, ki še ni potrjen, predvideva tudi vlogo neodvisnega opazovalca, ki bo poslovanje omenjenega avtomobilskega proizvajalca v ZDA nadziral še naslednja tri leta.

Volkswagen
Volkswagen je zaradi afere Dizelgate v ZDA plačal že več kot 18 milijard dolarjev odškodnin.(Foto: Profimedia)

Poleg prej omenjenega denarnega nadomestila bodo v Volkswagnu za poravnavo z oblastmi in lastniki avtomobilov odšteli še 15 milijard dolarjev, odkupili pa bodo še okoli pol milijona prizadetih vozil.

Samo v ZDA je afera Dizelgate Volkswagen stala več kot 18 milijard dolarjev

To pomeni, da je afera Dizelgate Volkswagen na drugi strani Atlantika že stala več kot 18 milijard dolarjev, z omenjeno vrtoglavo denarno vsoto pa se je avtomobilski koncern zaščitil pred tožbami na ameriških sodiščih.

Spremljajte naše zgodbe tudi na Twitterju in Facebooku!

Zaradi goljufanja pri izpustih dizelskih motorjev, ki je v javnosti odjeknilo septembra 2015, se mora Volkswagen pred sodišči zagovarjati v različnih državah. Skupaj naj bi bilo prizadetih kar 11 milijonov vozil po vsem svetu.

Ta teden je po poročanju Sky News tožbo proti koncernu vložilo tudi 10 tisoč britanskih voznikov, ki za vsako prizadeto vozilo od Volkswagna zahtevajo odškodnino v višini od 3 do 4 tisoč britanskih funtov.

Podjetje se je na tožbo odzvalo, da bo robustno premagalo ljudi na sodišču in da ne verjame, da so potrošniki zaradi škandala utrpeli večjo finančno škodo.

Komentarji