Slovenija

[FOTO in VIDEO] V Ljubljani praznik inovativnosti: Tekma elastomobilov

Ljubljana, 13.09.2015, 10.52, N.H./STA

V Ljubljani poteka 12. državno tekmovanje elastomobilov, vozil, katerega edini vir sta elastika in natezna vzmet. Vse ostalo je prepuščeno idejam, domišljiji in inovativnosti.

Foto galerija

Vir: Planet.si
 
Na 12. državno tekmovanje elastomobilov, vozil, katerega edini vir sta elastika in natezna vzmet, je tokrat prijavljenih 26 osnovnošolskih skupin, je pojasnil Luka Vidic iz Hiše eksperimentov.

V tekmovanju bodo sodelovali učenci in učenke tretje triade devetletke. Poleg prvih treh mest v dveh kategorijah bodo organizatorji podelili tudi nagrado za najbolj domiselno izdelan elastomobil in nagrado za elastomobil po izboru tekmovalcev.

Vse več, vse bolje

Spremljajte naše zgodbe tudi na Twitterju in Facebooku!

Vidic je povedal, da je zanimanje za tekmovanje iz leta v leto večji, boljša je tudi dovršenost elastomobilov. Zato tudi prestavljajo lokacije in določajo nova pravila. Začeli so v parku Tivoli, na 40-metrski stezi, ki so jo učenci kmalu premagali, nato pa so se odpravili na 114-metrsko stezo na atletskem stadionu.

Video

(Vir: Planet Danes)

Prvič navzgor po klancu

Letos tekmovanje pripravljajo v središču slovenske prestolnice, na Kongresnem trgu. Pred učenci bo nov izziv, saj bodo njihovi elastomobili morali premagati klanec. Je bilo pa to znano že v razpisnih pogojih, tako da so lahko tekmovalci svoje naprave na podobnih klancih že preizkusili.

Sodelovanje bo nagrajeno

H končnemu rezultatu pa po besedah Vidica ne bo prispevala samo razdalja, ki jo bo prevozil elastomobil. Strokovna komisija bo namreč ocenjevala tudi tehnične značilnosti, izvirnost in vpadljivost naprave. Tudi zato je tekmovanje mišljeno za skupine dveh ali treh osnovnošolcev, od katerih vsakdo lahko prispeva svoje znanje.

Nagrade, ki vabijo na prosto

Organizatorji so za najboljše pripravili zlasti nagrade, ki promovirajo igro na prostem. Zmagovalno šolo pa bodo uvrstili na prednostni seznam za njihov obisk. Takrat šola za en dan postane znanstveno središče, je še pojasnil Vidic.

Letos je med tekmovanjem potekala tudi delavnica Znanstveni Krneki. Po tekmovanju oz. med čakanjem na razglasitev rezultatov si bodo tekmovalci lahko ogledali tudi znanstveno dogodivščino.

Komentarji