Slovenija

[VIDEO] Mala Neža, ki so jo v Sloveniji že odpisali, prihaja domov

Ljubljana, 19.04.2017, 10.34, M.R./S.E.

Po več mesecih sta se oglasila starša male Neže Arnolj, ki se je zdravila v Sloveniji, nato pa so jo skrivnostno odpeljali na zdravljenje v tujino, kjer so ji očitno uspeli pomagati.

Video

    (Vir: Planet Danes)

Starša Zala in Matej Arnolj sta na Facebook skupini Za Nežo Gre zapisala, da se deklica ta teden vrača v Slovenijo, saj njeno zdravje napreduje po malih korakih. Zahvaljujeta se tudi vsem, ki so družini podpirali in spremljali prek omenjenega družbenega omrežja, na katerem družina tudi zbira prostovoljne prispevke. 

"Neža se ta teden vrača v Slovenijo kot deklica, ki je dokazala, da je zmožna nadaljnjega zdravljenja", sta zapisala. "Njen srček se je ponovno okrepil, njeno nevrološko stanje se izboljšuje in je obetavno. Neža samostojno diha, samostojno opravlja vse funkcije, je po žlički, pije po kozarčku in se vsak dan bolj odziva na okolico. Zelo rada gleda risanke in je sladoled," sta še nadaljevala. 

Neža Arnolj (Foto: Arhiv družine Arnolj)

Pravita tudi, da so jima podpora in dobre misli vlivale pogum, čeprav morda ni bilo tako videti, saj sta se bila prisiljena z Nežo umakniti, če sta ji želela dati možnost. 

Novembra lani sta namreč starša Nežo prepeljala na zdravljenje v Padovo, kjer so ji pomagali, nato pa so jo od tam odpeljali na lokacijo, ki je medijem starša nista želela izdati. 

Zdaj starša pravita, da od odhoda iz ljubljanskega kliničnega centra deklica ne potrebuje več pomoči pri dihanju. "Je po žlički in pije iz stekleničke ali kozarca," nadaljujeta in dodajata, da najraje sedi na kavču in gleda risanke. Hkrati ima kot večina otrok rada sladoled. "Pogosto jo občudujeva, ko spi v stolčku med vožnjo, obujava spomine in verjameva v njeno prihodnost," še pravita starša.Pri Neži so namreč avgusta lani zdravniki v Ljubljani ugotovili popuščanje srca. Ob tem se je njeno stanje pospešeno slabšalo in po približno 14 dneh so jo že morali priklopiti na aparate za dihanje in pomoč pri krvnem obtoku. Konec septembra je doživela še možgansko kap, zardi česar so se zdravniki odločili, da jo odklopijo od aparatov.

Spremljajte naše zgodbe tudi na Twitterju in Facebooku!

V pismu, ki sta ga poslala le izbranim medijem, med katerimi je tudi naš, sta bila še kritična do ljubljanske pediatrije. "Takrat je prof. dr. Rajko Kenda na tiskovni konferenci zatrjeval, da sva starša zazibana v lažno upanje, da bi najin otrok lahko živel," pravita in nadaljujeta, da je bil boj za Nežo težak, saj "UKC ni popustil v svoji zmoti, da Neža ni več zmožna nadaljnjega zdravljenja, temveč le lajšanja bolečin". Pojasnjujeta, da jima je takšna "popotnica" zaprla večino vrat strokovnjakov. Zato sta se odločila, da sta malo deklico umaknila.

Komentarji