Slovenija

[VIDEO] Obalna cesta Koper-Izola je zdaj na voljo le še pešcem

koper/Izola, 20.03.2017, 08.31, Marko Gregorc/P.J./STA

Po večletnih prizadevanjih obalnih občin so danes ob 11. uri za promet zaprli obalno cesto med Izolo in Koprom. Ob tej priložnosti, ki odpira nove možnosti razvoja tega dela slovenske obale, bodo popoldne na priključku Ruda na izolski strani pripravili slovesnost, ki se je bo med drugimi udeležil tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič.

Video

(Vir: Planet TV)

Sprejem novele uredbe o cestninskih cestah je konec lanskega leta dal pravno podlago, da sta izolska in koprska občina po pridobitvi soglasja Darsa lahko šli v dolgo časa napovedano zaprtje ceste za avtomobilski in avtobusni promet, ki bo po novem preusmerjen na hitro cesto skozi predor Markovec. Za vožnjo skozi predor vinjeta ne bo več potrebna.

Sedanji pas neposredno ob morju, t.i. Parenzana, bo namenjen izključno pešcem, na obalni cesti pa bodo neposredno po zaprtju en vozni pas uredili v kolesarsko stezo, enega pa namenili intervencijski poti. Poleg koles bodo lahko kolesarsko pot uporabljali tudi vozniki "petindvajsetk".

Z zaprtjem obalne ceste se odpirajo nove možnosti za obalni pas, ki bo po napovedih lokalnih oblasti namenjen predvsem druženju in rekreaciji ter bo predstavljal zeleno oazo med mestoma.

Tudi sicer bodo vsakršni posegi morali biti dobro premišljeni. Kot je opozoril vodja območne enote zavoda za varstvo narave Robert Turk, vsi posegi, ki ogrozijo obstoj sedanjih habitatnih tipov, slabšajo stanje morskega ekosistema, zato bo vsak poseg moral biti zelo pazljiv.

Komentarji