Slovenija

Iz Evrope nam žugajo zaradi zelo stroge novele zakona o tujcih

Strasbourg, 11.01.2017, 11.21, P.J./STA

Generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland je v pismu premierju Miru Cerarju izrazil zaskrbljenost zaradi vladnega predloga novele zakona o tujcih.

 Po besedah Thorbjorna Jaglanda sproža predlog novele Zakona o tujcih vrsto vprašanj v zvezi z evropsko konvencijo o človekovih pravicah. Novela med drugim predvideva zaostritev pogojev za vstop migrantov in prosilcev za azil. 

Jagland je danes v pismu premierju Cerarju poudaril, da bo v primeru sprejema novela zakona spremenila pogoje vstopa migrantov in prosilcev za azil v Slovenijo kot tudi njihovega zavračanja.

To po njegovih besedah "sproža vrsto vprašanj v zvezi z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah, kot so pravica do ustreznega postopka, upoštevanje osebnih okoliščin pri obravnavi prošenj in zaščita vseh migrantov in prosilcev za azil pred slabim ravnanjem, vključno s spoštovanjem načela nevračanja". Glavni namen tega načela mednarodnega prava je sicer prepoved vrnitve osebe v državo, kjer obstaja realno tveganje, da bo izpostavljena mučenju ali nečloveškemu in ponižujočemu ravnanju ali kaznovanju.

Jagland je še spomnil na svoje pismo iz 16. aprila lani in premierju "znova ponudil nasvete in pomoč svojega posebnega predstavnika za begunce in migracije Tomaša Boceka". Izpostavil je, da ima Svet Evrope na tem področju pomembno sodno strokovno znanje na podlagi Evropske konvencije o človekovih pravicah in primerov Evropskega sodišča za človekove pravice in je pripravljen pomagati slovenski vladi.

Uvodoma je v pismu zapisal, da so množični prihodi beguncev in migrantov povzročili velik pritisk na mnoge članice Sveta Evrope, med katerimi je zaradi svojega geografskega položaja tudi Slovenija. Razumljivo je tudi, da so številne države v skladu z novimi razmerami čutile potrebo po spremembi svojega pristopa. Pri tem pa je "ključnega pomena, da reforme zakonodaje še naprej ohranijo pomembna zagotovila spoštovanja človekovih pravic," je zapisal Jagland v pismu, so sporočili iz Strasbourga.

Kot je znano, je Vlada v parlamentarno proceduro poslala novelo zakona o tujcih, ki predvideva, da lahko DZ v primeru zaostrenih razmer sprejme ukrep, s katerim bi zavrnili vse tujce, ki nezakonito vstopijo v našo državo. Po mnenju vlade je ukrep nujen in sorazmeren, nevladne organizacije pa svarijo, da gre za kršitev mednarodnega prava in slovenske ustave.

Novela zakona predvideva tudi ustanovitev urada, ki bo pristojen za oskrbo migrantov. 

Komentarji