Slovenija

Umrl je nekdanji nemški kancler Helmut Kohl

Berlin, 16.06.2017, 19.28, STA

V starosti 87 let je danes na svojem domu v Ludwigshafnu umrl nekdanji nemški kancler Helmut Kohl. O njegovi smrti je najprej poročal nemški časnik Bild, kasneje so jo potrdili tudi v njegovi stranki Krščanskih demokratov (CDU). Kohl je bil na položaju kanclerja med letoma 1982 in 1998.

    (Foto: reuters)

Kohl velja za velikana sodobne evropske zgodovine, očeta ponovne združitve Nemčije in arhitekta evropske integracije.

Med letoma 1969 in 1976 je bil ministrski predsednik nemške zvezne dežele Porenje-Pfalško, med letoma 1982 in 1998 pa nemški kancler, kar je najdaljši mandat na tem položaju.

Politični rekord je dosegel tudi na položaju predsednika Krščanskih demokratov (CDU), ki ga je zasedal kar 25 let - med letoma 1973 in 1998.

Bil je tudi eden najzaslužnejših, da sta Nemčija in takratna Evropska skupnost kmalu po razglasitvi samostojnosti priznali Slovenijo, za kar je prejel red za izredne zasluge Republike Slovenije.

Kohl je umrl danes v jutranjih urah. Po padcu leta 2008 se je njegovo zdravstveno stanje poslabšalo, pristal je v vozičku in le težko govoril. Dodatno se je njegovo stanje poslabšalo leta 2015. Po nekaj operacijah je več mesecev preživel v bolnišnici. Jeseni se je nato le vrnil domov v Ludwigshafen, kjer je aprila lani nazadnje sprejel madžarskega premierja Viktorja Orbana.

Komentarji