Slovenija

[FOTO in VIDEO] Johnson: Britanija ostaja del Evrope

Ljubljana, 11.01.2017, 17.47, M.G./Vasja Čepič

Slovenijo je obiskal britanski zunanji minister Boris Johnson. Gre za velikega posebneža med diplomati. Kot eden redkih politikov je priznal, da je že kadil marihuano in kot mladenič razbijal po londonskih lokalih. Diplomat se je najprej sestal z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem. Sogovornika sta potrdila dobre odnose med državama in se zavzela za dobro sodelovanje še naprej.

Foto galerija

Vir: undefined
 

Erjavec je na tiskovni konferenci po sestanku z visokim gostom izrazil zadovoljstvo, da se je Johnson oglasil v Sloveniji ob 25. letnici diplomatskih odnosov med državama. Poudaril je, da državi med seboj nimata odprtih nobenih nerešenih vprašanj ali sporov. Zunanja ministra sta na kratko spregovorila tudi o dogajanju na Balkanu in ugotovila, da z razmerami v regiji nista zadovoljna. Skrbijo ju predvsem napetosti v Makedoniji in Bosni. 

Erjavec je povedal, da se je blagovno sodelovanje med državama povečala za 18 odstotkov.Državi pa bosta sodelovanje še krepili. 

Erjavec je z Johnsonom spregovoril tudi o arbitraži in diplomatu razložil stališče Slovenije ter kje se zadeve nahajajo. 

Sogovornika sta spregovorila tudi o Brexitu. Erjavec obžaluje, da je do tega prišlo, a meni, da se bodo odnosi med državama vseeno krepili. 

Video

    (Vir: Planet Danes )

Johnson na obisku v Sloveniji že leta 1991

Johnson je povedal, da je navdušen nad sprejemom v Sloveniji. Dejal je, da je bil v Sloveniji že kot novinar leta 1991. 

Kot največji izziv je izpostavil politiko priseljevanja in boj proti ekstremizmom. Poudaril je, da so Evropske države občudovale Slovenijo, kako je leta 2015 obvladovala migrantsko krizo. 

“Bilo je odličnih 25 let sodelovanja, verjamem, da je pred nami še vsaj 250 let sodelovanja,” je povedal Johnson. 

Glede Brexita je poudaril dve stvari. Prvič, da se bo slednji ne glede na vse zgodil ter drugič, da Britanija z njim ne bo zapustila Evrope ampak zgolj unijo.

Po Erjavcu ministra sprejel še Cerar

Johnsona je po Erjavcu sprejel še Cerar. Sogovornika sta ocenila, da je politično, gospodarsko in kulturno sodelovanje med državama na zelo visokem nivoju in se zavzela za iskanje nadaljnjih priložnosti, posebej na gospodarskem področju.

    (Foto: STA)

Govorila sta tudi o aktualnem izstopu Velike Britanije iz Evropske unije, kjer sta oba izrazila pričakovanje, da bo postopek izstopa potekal na konstruktiven način, z ohranitvijo prijateljskih odnosov in poglobljenega sodelovanja med državami na različnih področjih tudi v prihodnje. Poudarila sta tudi dobro skupno delovanje v okviru Nata in si izmenjala poglede o varnostni situaciji v Evropi in njeni soseščini.  

Spremljajte naše zgodbe tudi na Twitterju in Facebooku!

Komentarji