Slovenija

[VIDEO] So v Sloveniji izdelki iz nevarnih jajc? #video

Ljubljana, 10.08.2017, 19.34, Marko Gregorc/STA

Evropo pretresa škandal z okuženimi jajci iz Nizozemske in Belgije, kjer so policisti danes izvedli več hišnih preiskav. Obtožb, da so za okužena jajca vedeli že prej, se branijo tudi v Bruslju. V Sloveniji imamo srečo, da veliko večino jajc pridelamo sami. 1.560 morda okuženih jajc pa je na poti v Slovenijo iz verige izključil že dobavitelj. A nevarnosti s tem pri nas ni konec. V Sloveniji bi se namreč lahko znašli izdelki iz spornih jajc.

Video

    (Vir: Planet Danes)

Afera, zaradi katere so samo na Nizozemskem zaprli 138 kokošjih farm, ima očitno mnogo večje razsežnosti, kot se je zdelo sprva. Gotovo je, da so belgijske oblasti za insekticid vedele že od 15. maja letos. Nizozemci pa naj bi po nekaterih ugibanjih okužena jajca uživali že vse od junija lani.

Majhna količina okuženih jajc je bila namenjena tudi v Slovenijo. Potencialno sporna serija jajc je bila iz dobavne verige odstranjena, še preden je prišla v Slovenijo.

In kako nevarna so lahko jajca, okužena s fipronilom? V tujini so v jajcih izmerili od tri mikrograme na kilogram fipronila do 1.200 mikrogramov na kilogram. In ta večji odmerek bi pri običajnem prehranjevanju z jajci pri dojenčkih lahko povzročil težave, je povedal Miran Brvar, vodja centra za klinično toksikologijo. V Sloveniji zastrupitve človeka s fipronilom še nismo zabeležili. Je pa insekticid že poskrbel za pomore čebel. V Sloveniji je prepovedan od leta 2004.

Afera okuženih jajc torej k sreči ni resneje ogrozila zdravja ljudi, je pa pokazala na šibkost sistema hitrega obveščanja. V danem trenutku je pomembno, da se živila, ki so morda onesnažena, umaknejo iz evropskega trga, potem pa je čas za razpravo o tem, kdo se ni ustrezno odzval.  

V Romuniji pa so danes so odkrili tono jajčnega produkta, kontaminiranega z insekticidom fipronil. Gre za tekočino iz jajčnih rumenjakov, to pa je prvo odkritje kontaminiranih jajc ali njihovih proizvodov v vzhodni Evropi od izbruha škandala. Kontaminirani proizvod so odkrili v skladišču na zahodu države in je bil uvožen iz Nemčije, je povedala romunska uprava za varno hrano ANSVSA. Kot so dodali, izdelek še ni bil poslan na trg. Odkrili so ga zahvaljujoč opozorilu prek evropskega sistema hitrega obveščanja za živila in krmo.

Komentarji