Slovenija

[VIDEO] Vlada potrdila predlog novele zakona o pacientovih pravicah

Ljubljana, 18.05.2017, 12.39, STA

Vlada je potrdila predlog novele zakona o pacientovih pravicah. Koalicijske stranke so predlog novele, ki med drugim prinaša novosti na področju napotitev, vodenja čakalnih seznamov in informiranja bolnikov, še v tem tednu usklajevale, še vedno pa nima polne podpore SD, ki bo predlog skušala v DZ izboljšati.

Video

    (Vir: Planet Danes)

Kot so na Twitterju zapisali na vladi, je cilj zagotavljanje transparentnosti in boljšega upravljanja čakalnih seznamov, celostna ureditev področja čakalnih dob ter celostni nadzor na področju zagotavljanja pacientovih pravic in obveznosti.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je že pred današnjo obravnavo na seji vlade izpostavila, da je novela zakona o pacientovih pravicah pomembna predvsem v smislu večje preglednosti sestavljanja in upravljanja čakalnih seznamov, s tem pa izboljšanja dostopnosti do storitev.

V DeSUS in SD opozarjajo zlasti na dodatna administrativna bremena za zdravstvene delavce, ki jih bo po njihovem mnenju prinesla novela. A na ministrstvu in v SMC te očitke zavračajo. Medtem koalicijski partnerici pozdravljata uvedbo nove stopnje nujnosti na napotnicah "zelo hitro", v skladu s katero bo bolnik moral biti na vrsti v 14 dneh.

Novela opredeljuje tudi dopustno čakalno dobo pred ordinacijo ter določa izjeme, ko je možno določenih 30 minut presegati.

Komentarji