Svet

V Avstriji nacionalsocializem spet v velikem porastu

Dunaj, 20.04.2017, 11.13, STA

V Avstriji so pred 70 leti sprejeli zakon proti nacionalsocializmu, ki prepoveduje z njim povezano delovanje. V zadnjih letih se je v Avstriji občutno povečalo število obsodb na podlagi omenjenega zakona, lani so zabeležili celo rekordno število prijav in obsodb.

Avstrijsko državno tožilstvo je lani zaradi kršitve zakona preiskovalo 213 primerov, kar je skoraj za 60 odstotkov več kot pred dvema letoma, ko je bilo 127 primerov. Lani so tudi izrekli 83 obsodb, kar je za skoraj 64 odstotkov več kot pred dvema letoma, je na spletni strani poročal avstrijski dnevnik Der Standard. V ospredju so predvsem kazniva dejanja razpihovanje sovraštva, med drugim v obliki sovražnih komentarjev na svetovnem spletu.

Spremljajte naše zgodbe tudi na Twitterju in Facebooku!

Kot dodaja Der Standard, se število primerov in obsodb povečuje v zadnjih desetih letih. Strokovnjaki povečanje števila primerov in obsodb pripisujejo številnih vzrokom. Na eni strani je med drugim večja občutljivost izvršnih organov in pravosodja ter med samim prebivalstvom, na drugi stran je javno širjenje nacionalsocialistične propagande postalo dostopnejše. Nacionalsocialistične parole tako niso več omejene na zakotne sobe in koncerte desničarskih glasbenih skupin, pač pa so prosto dostopne prek različnih platform na svetovnem spletu.

Avstrijsko pravosodno ministrstvo je sicer nemškemu inštitutu Max Planck naložilo, da 70 let po sprejemu zakona preveri njegovo mednarodnopravno skladnost. Avstrijski pravosodni minister Wolfgang Brandstetter namerava na ta način med drugim ugotoviti, ali obstaja potreba po zaostritvi zakonodaje, je še poročal avstrijski dnevnik.

Komentarji