Svet

Avstrijski nacistični zločinec na begu pred roko pravice preživel več kot 56 let

Damask, 11.01.2017, 16.16, L.M.

Najbolj iskani nacistični zločinec na svetu je mrtev. Po poročanju enega od francoskih medijev je Avstrijec Alois Brunner, ki je bil med drugo svetovno vojno odgovoren za smrt 130 tisoč Judov, leta 2001 v starosti 89 let umrl v Siriji. Zadnja leta svojega življenja je preživel v klavrnih razmerah v enem od stanovanjskih blokov v Damasku.

Po poročanju časnika Die Presse so Brunnerjevi stražarji dejali, da je nekdanji tesni sodelavec nacističnega vojnega zločinca Adolfa Eichmanna v zadnjih letih svojega življenja veliko pretrpel.

Spremljajte naše zgodbe tudi na Twitterju in Facebooku!

Prejemal je zelo skromne dnevne obroke, pogosto samo po eno jajce in krompir, kar ga je večkrat spravilo v solze. Kljub hudi stiski, v kateri se je znašel na begu, pa je po pripovedovanju stražarjev Brunner ostal fanatičen antisemitist in zapriseženi nacist prav do svoje smrti.

Po begu iz Evrope je v Siriji postal svetovalec sirske tajne službe

Alois Brunner se je rodil 8. aprila 1912 v Rohrbrunnu v avstrijski zvezni deželi Gradiščanski, je med drugo svetovno vojno organiziral deportacijo 128.500 Judov iz Avstrije, Slovaške, Grčije in Francije.

Po koncu vojne se je želel izogniti morebitnemu sojenju, zato je ponaredil svoj potni list. Dve leti je nato delal za ameriške čete v Nemčiji, leta 1953 pa je najprej zbežal v Egipt, nato pa še v Sirijo.

Tam je bil zaščiten s strani vladajočega političnega režima, kruh pa si je služil kot svetovalec sirske tajne službe. Na svoje sodelavce je med drugim prenašal svoje izkušnje pri zaslišanju osumljencev, znan pa je bil tudi po tem, da je rad uporabljal mučilne metode.

V Franciji je bil leta 1954 obsojen na smrtno kazen

Njegovo izročitev sta od Sirije med drugim neuspešno zahtevali tako Nemčija kot Avstrija, v Franciji pa je bil Brunner leta 1954 najprej obsojen na smrtno, leta 2001 pa na doživljenjsko zaporno kazen.

Ker sirske oblasti nacista niso želele izročiti omenjenim državam, so se nanj spravili tudi agentje izraelske tajne službe Mossad. Brunnerja so večkrat želeli ubiti, pri poskusih atentatov pa je Avstrijec izgubil tri prste in oko.

A zadnja leta svojega življenja nacistični zločinec ni preživel na svobodi. V svojem stanovanju v diplomatski četrti v Damasku je od leta 1989 živel v hišnem priporu.

Konec 90. let se je iz varnostnih razlogov moral preseliti v klet, kjer je živel do svoje smrti. Kot poročajo tuji mediji, so Brunnerja v Damasku po islamski tradiciji pokopali leta 2001.

Sredi 80. let je v dveh intervjujih za nemške medije poudaril, da nikakor ne obžaluje svojega sodelovanja z nacisti. Žal mu je bilo samo, ker je svojo nalogo lahko “izpolnil le delno in ne v celoti”.

Novico o Brunnerjevi smrti je že komentiral slavni francoski lovec na naciste Serge Klarsfeld, ki meni, da je novica o Brunnerjevi smrti verodostojna.

“Lahko smo veseli, da zadnja leta svojega življenja preživel v bolj bednih razmerah,” je dejal Klarsfeld in dodal, da je bil Brunner v Siriji nedotakljiv, dokler se ga sirski režim ni odločil znebiti.

V javnosti so se sicer že leta 2014 pojavile govorice, da naj bi Brunner leta 2009 ali 2010 umrl v Damasku, a so se te kasneje izkazale za netočne.

Tuji obveščevalci namreč doslej niso imeli na voljo nikakršnih informacij o tem, v kakšnem stanju je Brunner preživel zadnja leta svojega življenja.

Komentarji