Svet

Cia in FBI v svojih vrstah iščeta agenta, ki je izdal zaupne podatke WikiLeaksu

Washington, 20.04.2017, 08.55, M.R.

Ameriška obveščevalna agencija Cia in nacionalni preiskovalni urad FBI vneto iščeta moškega, ki je spletni strani WikiLeaks izdal strogo zaupne dokumente o hakerskih podvigih agencije.

O tem je prva poročala ameriška televizija CBS, gre pa za dokumente, ki so pretekli mesec razkrili Ciin arzenal hekerskega orožja za vdore v računalnike in tudi druge pametne naprave, kot so telefoni in televizije. Televizija CBS je poročala, da ga gre za "zelo tajen del obveščevalne agencije". 

Spremljajte naše zgodbe tudi na Twitterju in Facebooku!

WikiLeaksov vir naj bi bil po prepričanju preiskovalcev v Cii in FBI eden izmed več sto agentov ali pogodbenih sodelavcev, ki imajo fizičen dostop do teh dokumentov. Prepričani so, da ni šlo za delo hekerja. 

Časopis Washington Post je sicer že en dan po razkritju teh dokumentov 7. marca poročal, da je Cia že odprla preiskavo proti neznanemu obveščevalcu. Tudi nekdanji namestnik direktorja Cie Mike Morell je za CBS manj kot teden dni po razkritju Ciinih metod v javnosti ocenil, da je to storil nekdo, ki dela za Cio.

Žvižgač Edward Snowden, ki je bil sicer nekoč pogodbeni sodelavec Cie je ocenil, da gre za pristne dokumnete, do katerih lahko pride le nekdo od znotraj. 

Sicer pa se je pretekli teden prvič v javnosti pojavil novi direktor Cie Mike Pompeo, ki je dejal,  da je WikiLeaks nedržavna sovražna obveščevalna služba, na katero pogosto vplivajo države, kot je tudi Rusija. 

Včeraj se je na to trditev oglasil prvi mož WikiLeaksa Julian Assange, rekoč, da Pompeo napada WikiLeaks, ker se zaveda, da spletna stran razkriva nezakonita dejanja Cie.

Komentarji