Svet

[VIDEO] Donald Trump še naprej grozi Severni Koreji

Washington, 12.08.2017, 11.44, STA

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek nadaljeval napadalne izjave na račun Severne Koreje. Med drugim je dejal, da bodo njeni voditelji hitro obžalovali morebiten napad na ZDA. Zjutraj je v filmskem besedišču govoril o nabitem orožju, kasneje pa je dejal, da če se kaj zgodi Guamu, bodo v Severni Koreji velike težave.

Video

    (Vir: Planet Danes)

Ameriški predsednik Donald Trump je imel v petek popoldne novinarsko konferenco v svojem golf klubu v New Jerseyju, kjer preživlja počitnice. Konec tedna namerava obiskati svojo stolpnico v New Yorku, zaradi česar se pričakuje nove proteste, v ponedeljek pa se bo mudil v Washingtonu. 

Na novinarski konferenci je zagotovil, da bo Guam, ki mu Severna Koreja grozi z napovedjo izstrelitve raket, varen, Severna Koreja pa bo v velikih težavah, če se otoku karkoli zgodi. "Upam, da se bo vse dobro izšlo," je še dejal.

Kasneje je ameriški predsednik poklical še guvernerja Guama Eddieja Calva. Kot je poudaril, so ameriške enote pripravljene zaščititi svoje čezmorsko ozemlje v Tihem oceanu. "Predsednik Trump je guvernerju Calvu in Američanom na otoku Guam obljubil, da so sile ZDA v pripravljenosti zagotoviti varnost ljudi na Guamu in drugod po Ameriki," so sporočili iz Bele hiše.

O Severni Koreji je ameriški predsednik v telefonskem pogovoru spregovoril tudi s kitajskim kolegom Xi Jinpingom. Voditelja sta se strinjala, da se mora Pjongjang nehati obnašati provokativno, so sporočili iz Bele hiše. Oba sta menila tudi, da so nedavno potrjene nove sankcije Varnostnega sveta ZN proti Severni Koreji "pomemben in potreben korak" v smeri miru in stabilnosti na Korejskem polotoku. V luči krepitve napetosti je Bela hiša poudarila še, da je odnos med predsednikoma "izredno tesen in bo, kot upamo, vodil k mirni razrešitvi težav s Severno Korejo". Trump je dejal tudi, da se veseli letošnjega zgodovinskega srečanja s Xijem na Kitajskem.

Kitajska tiskovna agencija Xinhua je medtem poročala, da je Xi pozval k zadržanosti v sporu. Vpletene strani "bi se morale vzdržati izjav in dejanj, ki bi lahko zaostrile napetosti na Korejskem polotoku", njegove izjave povzema Xinhua. Kitajska je "pripravljena sodelovati z ZDA" pri razreševanju konflikta, je še dodal Peking.

Demokratski kongresniki so medtem v petek zahtevali izredno zasedanje kongresa za sprejem zakona, ki bi predsedniku prepovedal preventivni jedrski napad na Severno Korejo. Noben ameriški predsednik pri zdravi pameti o čem takem še ni razmišljal, vendar pa demokrati, kot kaže, niso prepričani, da to velja tudi za trenutnega.

Komentarji