Svet

[FOTO] Po zadnjem napadu v Parizu bodo med volitvami še poostrili varnostne ukrepe

Pariz, 21.04.2017, 08.07, V.L./STA

Francoski predsednik Francois Hollande je četrtkov napad na policiste v središču Pariza označil za teroristično dejanje. Poklonil se je ubitemu policistu ter napovedal, da bo danes vodil sejo varnostnega kabineta. Obljubil je absolutno budnost, še posebej v luči nedeljskih predsedniških volitev.

Video

    (Vir: Planet Danes)

Hollande, ki je napad označil za terorističnega, malo preden je odgovornost zanj prevzela džihadistična Islamska država, je dodal, da se bodo policistu, ki je bil "umorjen na tako strahopeten način", poklonili s spominsko slovesnostjo na nacionalni ravni.

Predsedniški kandidati za danes odpovedali vse kampanjske dogodke

Napad so obsodili tudi predsedniški kandidati, ki so se ravno v času napada soočili na zadnjem televizijskem soočenju pred volitvami. Favoriti, skrajna desničarka Marine Le Pen, sredinski Emmanuel Macron ter konservativni Francois Fillon so odpovedali za danes napovedane dogodke v okviru zadnjega dneva kampanje.

Prva naloga predsednika je, da zaščiti

Macron je na soočenju 11 kandidatov poudaril, da je prva naloga predsednika, da zaščiti. "Ta grožnja bo del našega vsakdana v prihodnjih letih," je dodal. Tudi Fillon je menil, da mora biti boj proti terorizmu absolutna prioriteta prihodnjega predsednika.

Kmalu po napadu so sicer preiskavo incidenta prevzeli tožilci za boj proti terorizmu.

Foto galerija

Vir: undefined
 

Napadalec identificiran, bil naj bi stari znanec policije

Pariški tožilec Francois Molins je povedal, da so napadalca identificirali. Drugih podrobnosti ni želel razkriti, a je dodal, da se preiskava osredotoča na to, ali je imel sodelavce.

Po poročanju AFP je policiji napadalec znan in je že bil tarča protiteroristične preiskave. 39-letnega Francoza so februarja prijeli zaradi načrtovanja umora policista, a so ga izpustili zaradi pomanjkanja dokazov. Leta 2005 je bil obsojen zaradi treh poskusov umorov, v dveh primerih zaradi poskusa umora policistov, so francoski tiskovni agenciji povedali obveščeni viri.

Tarča napadalca so bili policisti

Strelec, ki je na Elizejskih poljanah ubil policista, dva pa huje ranil, je z avtomatskim orožjem v četrtek zvečer nedaleč od Slavoloka zmage okoli 21. ure streljal na policijski kombi, potem ko je z avtomobilom ustavil ob njem. Potem ko je ubil policista, je skušal peš zbežati, ob tem pa še naprej streljal na policiste. Pri tem je dva ranil, nato pa ga je eden ubil. Tuji turist je bil ob tem lažje ranjen, je povedal tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Pierre-Henry Brandet.

Poudaril pa je, da se je v četrtek zvečer v Parizu zgodil samo ta incident.

Policija je po napadu z območje Elizejskih poljan evakuirala ljudi in ga zaprla. Ponoči so preiskali stanovanje napadalca v predmestju Pariza.

Spremljajte naše zgodbe tudi na Twitterju in Facebooku!

Komentarji