Svet

Grški parlament sprejel varčevalne ukrepe

Atene, 19.05.2017, 10.02, STA

Grški parlament je v četrtek pozno ponoči sprejel varčevalni paket, s katerim naj bi država letno prihranila 4,9 milijarde evrov. Dodatno zategovanje pasu je pogoj za izplačilo nove tranše mednarodne finančne pomoči tej močno zadolženi državi.

    (Foto: Reuters)

V 300-članskem grškem parlamentu je za novo varčevanje glasovalo 153 poslancev, 128 jih je bilo proti, 19 pa se jih je vzdržalo.

Med varčevalnimi ukrepi so znižanja pokojnin in davčnih olajšav za obdobje od 2018 do 2021, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Glasovanje o novih varčevalnih ukrepih so spremljali protesti z okoli 10.000 udeleženci, v katerih se je manjša skupina protestnikov v središču Aten tudi spopadla s policijo.

Grki svež denar za poplačilo dolgov potrebujejo najpozneje julija. Obrok bo izplačan v okviru tretjega programa pomoči, težkega 86 milijard evrov in sklenjenega junija 2015. Iz njega je bilo Grčiji doslej nakazanih 31,7 milijarde evrov.

Finančni ministri območja z evrom bodo grški napredek ocenjevali na zasedanju v ponedeljek.

Grški premier Aleksis Cipras je po glasovanju poudaril, da je Grčija izpolnila svoje obljube na področju reform, sedaj pa pričakuje, da se bo območje evra končno posvetilo temi lajšanja grškega dolžniškega bremena. "Sedaj je na njih, da izpolnijo obljube, tako kot smo to storili mi," je dejal novinarjem po navedbah BBC.

Ta teden objavljeni podatki so pokazali, da je Grčija prvič po letu 2012 znova zdrsnila v recesijo. Bruto domači proizvod (BDP) države se je v prvih treh mesecih letošnjega leta skrčil za 0,1 odstotka, potem ko se je v zadnjem lanskem četrtletju zmanjšal za 1,2 odstotka. Recesija tehnično gledano nastopi, ko se BDP države krči dve zaporedni četrtletji.

Komentarji