Svet

Italija: Sodišče potrdilo povezavo med uporabo mobilnega telefona in tumorjem

Rim, 21.04.2017, 13.26, V.L./STA

Italijansko sodišče v kraju Ivrea na severozahodu države je v razsodbi 11. aprila, ki so jo objavili šele v četrtek, potrdilo povezavo med uporabo mobilnega telefona in tumorjem. Sodišče je razsodilo v prid tožniku, ki je dobil benigni tumor na možganih in mu priznalo pravico do mesečne odškodnine. Na razsodbo sodišča je še mogoča pritožba.

57-letni Roberto Romeo je pred sodiščem pričal, da je moral zaradi delovnih obveznosti vsak delovni dan v 15 letih uporabljati mobilni telefon od tri do štiri ure na dan.

Taka razsodba se je zgodila prvič na svetu

"Prvič na svetu je sodišče priznalo povezavo med neprimerno uporabo mobilnega telefona in tumorjem na možganih," sta ob tem dejala njegova odvetnika Stefano Bertone in Renato Ambrosio.

O uporabi mobilnikov bi morali biti bolje obveščeni

Romeo sam je dejal, da ni bila njegova namera, da bi demonizirali mobilne telefone, a meni, da je potrebno biti bolje osveščen o njihovi uporabi.

"Nisem imel druge izbire, kot da sem prek mobilnega telefona govoril s sodelavci in organiziral delo - 15 let sem nenehno telefoniral, tudi doma in v avtu," je še dejal.

Zaradi konstantnega telefoniranja je bil ob sluh na desnem ušesu

Dodal je, da je kasneje dobil občutek, da je njegovo desno uho ves čas blokirano. Leta 2010 so mu diagnosticirali tumor na možganih, ki je bil "na srečo benigen, in od takrat dalje ne slišim več, ker so mi odstranil slušni živec", je povedal.

Zaradi tega je postal 23-odstotni invalid

Medicinski strokovnjaki so ocenili, da je Romeo 23-odstotni invalid, zaradi česar mu je sodišče priznalo mesečno premijo 500 evrov z naslova nacionalne zavarovalne sheme za nesreče pri delu.

Za dokončne ugotovitve, kaj povzročajo mobilniki, je še prezgodaj

Številne znanstvene raziskave so doslej potrdile, da uporaba mobilnih telefonov ob običajni uporabi ne predstavlja tveganja za zdravje ljudi, nekaj večje tveganje naj bi prinesla prekomerna uporaba. Ob tem številni znanstveniki opozarjajo, da je še prezgodaj za dokončne ugotovitve, ker gre za relativno novo tehnologijo.

Spremljajte naše zgodbe tudi na Twitterju in Facebooku!

Komentarji