Svet

[VIDEO] Število smrtnih žrtev požara v londonski stolpnici naraslo na 30

London, 16.06.2017, 12.06, STA

V sredinem požaru v stanovanjski stolpnici v Londonu je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 30 ljudi, je danes sporočila policija. Ob tem je opozorila, da utegne število smrtnih žrtev še narasti. Kot je medijem še pojasnil načelnik londonske policije Stuart Cundy, so ogenj pogasili, za zdaj pa kaže, da požar ni bil podtaknjen.

Video

    (Vir: Planet Danes)

"Preiskali smo prizorišče, kjer je požar izbruhnil in trenutno ni nobenih indicev, da je bil ogenj podtaknjen," je dejal Cundy na novinarski konferenci.

"Vemo, da je zaradi tega požara umrlo najmanj 30 ljudi" je še povedal in dodal, da bo končno število žrtev najverjetneje višje.

24 ljudi se še vedno zdravi v bolnišnicah, med njimi jih je 12 v kritičnem stanju.

Vzrok požara v 24-nadstropni stolpnici s 120 socialnimi stanovanji še ni znan, v javnosti pa se pojavljajo številna ugibanja. Po doslej znanih podatkih je najverjetneje zagorelo v četrtem nadstropju stolpnice, ogenj pa se je zelo hitro, v okoli 15 minutah, razširil na vso stavbo.

Stolpnica je bila zgrajena leta 1974, lani pa so jo obnovili. Med drugim je dobila novo fasado. Pri tem so uporabili fasadne obloge iz plastike namesto negorljivih alternativ. Tovrstne fasadne obloge so bile po poročanju medijev tudi na več zgradbah po svetu, ki so jih prizadeli požari.

Stanovalci so že več let opozarjali na slabo požarno varnost. Med obnovo so izpostavljali predvsem dejstvo, da je dostop za gasilska vozila do stolpnice močno omejen.

Med težavami v stolpnici ob požaru mediji omenjajo tudi, da se ni sprožil požarni alarm. Nekateri navajajo, da je bil izklopljen zaradi vzdrževalnih del.

Komentarji