Svet

Tihotapci zakrivili smrt več deset migrantov ob jemenski obali

Sana, 10.08.2017, 09.20, STA

Tihotapci ljudi so v sredo ob obali Jemna z ladje v morje namerno potisnili več kot 120 migrantov iz Somalije in Etiopije, pri čemer jih je 29 umrlo, 22 pa jih pogrešajo, je v sredo sporočila Mednarodna organizacija za migracije (IOM). V morje so jih potisnili iz bojazni, da bi jih ob prihodu na obalo aretirali.

    (Foto: Reuters)

"Tihotapci so 120 somalijskih in etiopskih migrantov prisilil, da so skočili v razburkano morje, medtem ko so se približevali obali jemenske province Šabva ob Arabskem morju," je sporočil IOM, ki se sklicuje na preživele.

Kot je pojasnil vodja misije IOM v Jemnu Laurent de Boeck, so jih porinili v morje, potem ko so na obali videli ljudi, ki so bili videti kot uradniki, ki bi jih lahko aretirali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kmalu po dogodku so uslužbenci IOM med redno patruljo na obali Šabva našli 29 trupel, je v izjavi za javnost zapisala organizacija. Preživeli so mrtve hitro pokopali, so sporočili.

Med mrtvimi in 22 pogrešanimi so številni otroci in ženske. Migranti na ladji so bili v povprečju stari 16 let. Zdravniki IOM so oskrbeli 27 preživelih, ki so ostali na plaži. Številni pa so plažo zapustili, preden so prejeli pomoč.

Tihotapci so se medtem že vrnili v Somalijo, da bi nadaljevali svoj posel in po isti poti v Jemen pripeljali nove migrante, je še povedal de Boeck. "To je šokantno in nehumano," je poudaril.

Kljub vojni, ki je od marca 2015 zahtevala že skoraj 8400 življenj, Jemen še vedno privlači številne migrante iz Afriškega roga. Od začetka leta jih je od tam v Jemen prišlo skoraj 55.000. Etiopijci in Somalci bežijo pred lakoto in konflikti, večinoma pa iz Jemna nadaljujejo pot v zalivske države.

Komentarji