Svet

[VIDEO] V Braziliji zaprli več izvoznikov mesa, zaradi uporabe kemikalij in maskiranja mesa

Sao Paulo, 20.03.2017, 12.17, P.J./Vasja Čepič

Brazilska zvezna policija je opravila množične preiskave v 24 pakirnicah mesa, zaradi nehigienske in nelegalne proizvodnje mesa. Tri pakirnice so zaprli ostalih 21 pa še preiskujejo.

Video

(Vir: Planet TV)

Brazilska zvezna policija je v petek opravljala preiskave v 24 pakirnicah mesa, zaradi suma nehigienskega pakiranja in drugih nelegalnih praks, poroča BBC. Pri tem so tri pakirnice zaprli, 21 pa jih še preiskujejo. Poleg tega so suspendirali 30 uslužbencev, ki bi morali nehigienično in nelegalno prakso odkriti. Te uslužbence preiskujejo zaradi korupcije.

Operacijo “Šibko meso” so izvedli v petek zjutraj v šestih brazilskih državah in na 194 lokacijah. Vodilni v podjetjih so osumljeni, da so podkupovali zdravstvene inšpektorje in politike, da bi dobili vladne certifikate za svoje produkte. Več kot 30 podjetij pa so obtožili za številne nehigienične prakse. Med njimi sta tudi JBS, največji izvoznik govedine na svetu in BRF, največji proizvajalec perutnine.

Podjetja so uporabljala kislino in druge kemikalije, da bi zakrili videz produktov. V nekaterih primerih so bili uporabljeni produkti rakotvorni,” so po preiskavi po poročanju BBC sporočili s policije.

Spremljajte naše zgodbe tudi na Twitterju in Facebooku!

V JBS in BRF so po preiskavah povedali, da so sledili visokim standardom kakovosti in sanitarne regulacije.

Preiskovalci so še rekli, da so podkupnine prejemali v dveh političnih strankah: v stranki PP in stranki brazilskega predsednika Michaela Temerja PMDB.

Michael Tremer je po preiskavah dejal, da je v preiskavah le 21 podjetij od 4.837. Samo šest med temi pa so v zadnjih 60 dneh izvozili meso.

Brazilska vlada je sedaj zaskrbljena, da bodo ZDA, Kitajska in EU morda prepovedale uvoz mesa in Brazilije. Brazilija sicer letno izvozi za 12 milijard dolarjev mesa.

Veleposlanik EU v Brazliji Joao Cravinho je v nedeljo prek Twitterja dejal, da bo zahteval “hitra in podrobna pojasnila od kmetijskega ministrstva”. 

Komentarji