Svet

[VIDEO] Kaj bo z osumljenci, ki so še v Guantanamu, ko oblast prevzame Trump?

Washington, 11.01.2017, 14.27, N.H.

V prvi predvolilni kampanji je ameriški predsednik v odhajanju Barack Obama obljubljal, da bo zaprl zloglasni Guantanamo. To mu ni uspelo, zdaj pa ga bo zamenjal Donald Trump. Mnoge močno skrbi, kaj bo zdaj z zaporniki, ki so ostali tam.

Video

Zaradi menjave oblasti v ZDA je veliko ljudi zaskrbljenih. (Vir: AP)

Bližajoče predsedstvo Donalda Trumpa spravlja v obup zapornike v zloglasnem ameriškem zaporu Guantanamo na Kubi, ki te dni "praznuje" že 15. obletnico obstoja.

Američani so razvpiti zapor na odmaknjenem kamnitem predelu otoka začeli pospešeno polniti 11. januarja 2002, le nekaj mesecev po terorističnem napadu na newyorška dvojčka. Namenjen je osebam, ki jih osumijo teroristične dejavnosti, pridržani pa so brez obtožnic, pravice do pravnega zagovornika in za nedoločen čas.

Vse od ustanovitve zapor na Kubi dviga prah in zaradi njega se ves čas vrstijo protesti, ne samo v ZDA, temveč po vsem svetu. Iz Guantanama so pricurljali tudi posnetki mučenja zapornikov in izživljanja ameriških vojakov nad njimi.

Spremljajte naše zgodbe tudi na Twitterju in Facebooku!

Največ osumljencev je bilo v Guantanamu zaprtih leto in pol po odprtju zapora, ko je bilo tam kar 680 zapornikov, pretežno iz Afganistana. Ko je predsedstvo ZDA leta 2009 prevzel Barack Obama, je bilo tam 242 ujetnikov.

Zaradi nasprotovanj med kongresniki Obami zloglasnega zapora v dveh mandatih ni uspelo zapreti, kar je eden bolj opaznih neuspehov njegove administracije.

Danes je v Guantanamu še 55 zapornikov, osumljenih sodelovanja s teroristi. 19 jih čaka na izpustitev, ki so jim jo že odobrili v zadnjih izdihljajih Obamovega predsedovanja.

Tisti, ki ostajajo v ameriškem zaporu na Kubi, so zelo zaskrbljeni, ker bo glavno besedo v ZDA kmalu dobil Donald Trump. Slednji namreč že zdaj prisega, da bo zapor še naprej obratoval.

Aktivisti so si že nadeli značilne oranžne pajace, ki so v vseh teh letih postali simbol protipravnega zapiranja osumljencev v Guantanamo. Ob obletnici so se podali na ulice Londona, Washingtona in Los Angelesa.

Shelby Sullivan-Bennis, ki je pravni zastopnik osmerice zapornikov iz Guantanama, je zelo zaskrbljen nad njihovo prihodnostjo.

Komentarji