Zdravje

Dietne pijače nič bolj zdrave od običajnih sladkih napitkov

London, 04.01.2017, 08.25, M.G.

Umetno sladkane dietne pijače naj ne bi bile nič bolj zdrave od običajnih sladkih napitkov, saj popolnoma enako vplivajo na pridobivanje odvečnih kilogramov. Strokovnjaki zato menijo, da na dietne pijače odslej ne bi smeli več gledati kot na zdravo alternativo.

Strokovnjaki z Londonskega Imperial Collegea so Britanskim poslancem predstavili raziskavo, v kateri trdijo, da so dietne pijače ravno toliko nevarne za zdravje kot običajen sladke pijače. Oboje redijo in popolnoma enako pripomorejo k razvoju sladkorne bolezni tipa dve.

Vse raziskave, ki so promovirale dietne pijače kot bolj zdrave, so pristranske in so bile opravljene z namenom, da bi proizvajalci kupcem prodali še več produktov, so prepričani raziskovalci.

Sponzorirane raziskave so se osredotočale na dejstvo, da v pijači ni sladkorja, zaradi česar izdelek ne vpliva na pridobivanje teže. A neodvisni raziskovalci poudarjajo, da dietni napitki vseeno redijo in se na dolgotrajnem testiranju niso odrezali bistveno bolje od običajnih sladkih pijač.

Dietne pijače so poleg tega tudi veliko bolj ekološko obremenjujoče, saj industrija za pol litra dietnega napitka porabi kar 300 litrov vode.  

Neodvisni raziskovalci so sicer poudarili, da industrija z uvedbo dietnih pijač potrošnikom ni naredile bistvene škode, saj se ljudje zavedajo, da je za resnično dieto najboljša le navadna voda.  

Spremljajte naše zgodbe tudi na Twitterju in Facebooku!

Komentarji