Zdravje

Ne jabolko - pivo na dan odžene zdravnika stran!

London, 09.01.2017, 15.22, M.G.

Se počutite krive, ko zavijete na pijačo v bar? Nikar. Znanstveniki so prepričani, da je postanek v lokalu na pivu ali drugi merici alkohola dober za vaše zdravje.

Raziskovalci iz Oxforda, ki so preiskovali vpliv zmernega uživanja alkohola na zdravje, so ugotovili, da alkoholi igra sila pozitivno vlogo. Druženje v baru nam prinaša več socialnih stikov, ki dobro vplivajo na naše počutje. Alkohol pomaga, da je vzpostavljanje stikov lažje in bolj sproščeno.  

Se boste odslej na pijačo v bar odpravili bolj sproščeno?    (Foto: Profimedia)

Ljudje, ki redno posedajo v lokalih, imajo več socialnih stikov, so prepričani raziskovalci. Drugi, ki v bare ne zahajajo tako pogosto, se običajno družijo le z enimi in istimi ljudmi, zaradi česar imajo manj socialnih stikov in zaupanja v ljudi.

Profesor Robin Dunbar je medijem povedal, da zadrževanje v lokalu bistveno pripomore k velikosti socialne mreže posameznika, ki vpliva na to, kako zadovoljen se človek počuti v življenju.

Večja kot je naša socialna mreža, manjša je možnost za bolezni možganov. Če bari skrbijo za to, da se ljudje v njih družijo in vzpostavljajo nove socialne stike pa alkohol sproža proizvodnjo endorfina, ki le še spodbuja navezovanje novih socialnih povezav. 

Spremljajte naše zgodbe tudi na Twitterju in Facebooku!

Komentarji