Zdravje

Pozor! Če živite pri glavni cesti, ste bolj ranljivi za pojav demence

Ottawa, 05.01.2017, 07.55, L.M.

Ljudje, ki živijo v bližini glavnih prometnic, so bolj podvrženi tveganju, da bodo v prihodnosti zboleli za demenco. Znanstvena študija, objavljena v reviji Lancet, razkriva, da so na približno 10 odstotkov primerov demence vplivali škodljivi vplivi prometa.

Kot razkriva študija iz revije Lancet, so za pojav demence bolj dovzetni ljudje, ki živijo v bližini glavnih cest.(Foto: Profimedia)

Raziskovalci so po poročanju BBC v študijo vključili skoraj 2 milijona ljudi, ki so jih v kanadski provinci Ontario opazovali kar 11 let.

Tveganje za pojav bolezni je večje, če živite v bližini glavnih cest

Spremljajte naše zgodbe tudi na Twitterju in Facebooku!

Med letoma 2001 in 2012 so na tem območju zasledili 243.611 primerov demence, ranljivost zanjo pa je bila največja pri ljudeh, ki so živeli v bližini glavnih cest.

Tveganje za pojav bolezni pri ljudeh, ki živijo 50 metrov od glavne ceste, je bilo 7-odstotno, pri prebivalcih, ki živijo od 50 do 100 metrov od glavnih prometnic, pa 4-odstotno.

2-odstotno tveganje za pojav bolezni so zabeležili pri ljudeh, ki živijo od 101 do 200 metrov proč od večjih cest.

Kot je pokazala analiza omenjene študije, promet vpliva na pojav bolezni pri od 7 do 11 odstotkih primerih demence.

Za verodostojne rezultate bodo potrebne nadaljnje raziskave

“Rast števila prebivalstva in urbanizacija sta veliko ljudi izpostavila prometu, z veliko izpostavljenostjo prometu pa raste ranljivost za pojav demence. Tudi skromni negativni učinki izpostavljenosti glavnih vpadnic lahko povzročijo veliko obremenitev za javno zdravje,” je povedal eden od avtorjev študije Hong Chen.

Kot je dejal, bodo za širšo sliko povezav med prometom in boleznijo, potrebne “dodatne preiskave različnih vidikov prometa, kot so hrup in različni onesnaževalci zraka”.

Znanstveniki menijo, da bi morali biti v omenjene raziskave vključeni tudi negativni vplivi dušikovih oksidov in delcev avtomobilskih pnevmatik. Pomankljivost omenjene študije je tudi v tem, da so znanstveniki odkrili samo to, kje živijo ljudje, ki so zboleli za demenco, ni pa jim uspelo dokazati, da negativni vplivi cest lahko povzročijo omenjeno bolezen.

Po svetu za demenco trpi skoraj 50 milijonov ljudi, razlogi za pojav bolezni, ki ljudem vzame moč pomnenja in razmišljanja, pa še niso pojasnjeni.

Komentarji