Zdravje

Strokovnjaki odločili: To je najslabša dieta na svetu

London, 06.01.2017, 11.54, M.G.

Znanstveniki so preučili 38 različnih diet in objavili lestvico, katera je najbolj učinkovita in zdrava. Na zadnjem mestu se je znašla dieta Whole30, ki predvideva 30 dnevno uživanje mesa in zelenjave.

Po božiču in novem letu pride tisti čas v letu, ko se veliko ljudi loti hujšanja. Načinov, kako izgubiti kilograme, je neskončno, Britanski znanstveniki pa so pod drobnogled vzeli 38 različnih diet in prišli do zaključka, katera je najslabša.

Diete so ocenjevali na podlagi sedmih različnih faktorjev med katerimi so bili dolgotrajna in kratkotrajna izguba teže, vplivi na počutje med dieto, vpliv na zdravje, zapletenost ter varnost diete.

Prvo mesto je osvojila dieta DASH, ki je v osnovi namenjena zniževanju visokega krvnega pritiska. Zadnja pa je bila restriktivna dieta Whole30. Slednja je bila v zadnjih letih med Britanci zelo popularna, saj je bila kot nalašč za hitro izgubo kilogramov v kratkem časovnem obdobju.

Dieta predvideva popolno odpoved sladkorju, alkoholu, glutenu, žitaricam, mlečnim izdelkom in stročnicam. Močno osiromašen jedilnik naj ne bi pripomogel zgolj h hitri izgubi kilogramov ampak tudi k prenovljenemu odnosu do hrane. Človek naj bi po 30-dnevnem izzivu na novo vzpostavil odnos do hrane in avtomatično pričel z bolj zdravim prehranjevanjem.

Dieto je preizkusila tudi 24-letna Britanka,ki je za Independent povedala, da z izzivom ni bila zadovoljna. 30 dni je precej trpela, po končani dieti pa ni razmišljala o zdravi hrani ampak prej obratno. Želela je pojesti čim več stvari, ki se jim je morala v tridesetih dneh diete odpovedati.

Po mnenju zdravnikov je dieta tudi precej neuravnotežena, saj človek ne mora živeti zgolj od solate in mesa, še posebej če ni previden pri zagotavljanju raznovrstnosti. 

Spremljajte naše zgodbe tudi na Twitterju in Facebooku!

Komentarji