Zdravje

Večkrat na dan pijete kavo? Za vas imamo dobre novice!

Dallas, 07.01.2017, 16.23, V.L.

Priporočamo, da si pred branjem natočite sveže skuhano kavo in se udobno namestite, saj bo tako novica še slajša: Nova raziskava namreč kaže, da imajo redni pivci kave – tisti, ki na dan spijejo od ene do pet skodelic – manjšo možnost, da bi umrli zaradi raznih zdravstvenih težav.

Mnogi začnemo dan s skodelico kave
Mnogi začnemo dan s skodelico kave(Foto: Reuters)

To seveda ne nujno pomeni, da bodo vsi pivci kave živeli dolgo in zdravo življenje. A so raziskovalci odkrili, da imajo tisti, ki pijejo kavo vsak dan, manjšo možnost, da bi umrli zaradi diabetesa, srčnih bolezni, možganskih okvar in celo samomora, poroča Time. Tako je, pitje kave naj bi zmanjševalo tudi depresivnost, saj sestavine v njej pomagajo znižati raven inzulina v krvi, kar se kaže v boljšem splošnem zdravju.

To so odkrili v raziskavi, ki je trajala 30 let, a so obenem tudi opozorili, da rezultati kažejo samo na povezanost med kavo in boleznimi, ne morejo pa zagotovo trditi, da je kava glavni preprečevalec prej naštetih stanj. Vendar tudi, če je le posrednik, se bomo z veseljem razvajali s tisto dodatno popoldansko kavico – škoditi pa res ne more. 

Učinki so najbolj očitni pri nekadilcih

V študiji je sodelovalo čez 200 tisoč ljudi obeh spolov. Prek treh desetletij so jih na vsake štiri leta spraševali o navadah pitja kave in odkrili, da so dobri učinki te še posebej opazni pri nekadilcih. Kar pa je še bolj zanimivo, je to, da so našli podobne učinke tudi pri tistih, ki pijejo brezkofeinsko kavo. To pomeni, da kofein ni edina sestavina, ki ima dobrodelne učinke.

Redni pivci take ali drugačne kave naj bi tako imeli na splošno 15 odstotkov manjšo možnost umrljivosti. A ljubitelji kave so pogosto tudi veliki ljubitelji cigaret. Tako ta odstotek za kadilce ne velja, saj se ta odstotek med vsemi slabimi učinki tobaka izgubi.

Spremljajte naše zgodbe tudi na Twitterju in Facebooku!

Komentarji