Znanost in tehnologija

Mladi slovenski inovatorji prehiteli BMW in Harley-Davidson

Ljubljana, 29.01.2016, 16.10, Luka Mlakar

Nepravilna uporaba smernikov sodi med najpogostejše vzroke prometnih nesreč med motoristi. Skoraj vsak motorist je že kdaj pozabil izključiti smernik po koncu zavoja in na ta način nehote zavedel ostale udeležence v prometu. Ta težava je zdaj preteklost, saj so mladi slovenski inovatorji razvili napravo za avtomatski izklop smernikov.

Sistema za avtomatski izklop smernikov z izjemo slovenske ekipe ni razvilo še nobeno svetovno podjetje.(Foto: ABCS sistem)

Rešitev, ki je samoumevna vsakemu vozniku avtomobila, je motoriste pestila desetletja. Na trgu so doslej namreč obstajale le določene nezanesljive rešitve, kot so časovni izklop in izklop glede na pospeševanje ali naklon.

Člani podjetniške ekipe ABCS sistem Miha Kovač, Andraž Kontarček, Anže Zaletel in Rok Upelj so na podlagi natančne analize gibanja motorja med manevri razvili napreden sistem za avtomatski izklop smernika na motorju, ki upošteva vse elemente gibanja motorja med vožnjo.

Novost je že pripravljena za uporabo

Gre za to, da motoristi pogosto pozabijo izklopiti smernike. Ko se na primer na cesti odločijo za spremembo smeri, vklopijo smernik, nato pa ga pozabijo izklopiti. S tem nenamerno zavajajo druge udeležence v prometu, v skrajnih primerih pa lahko povzročijo tudi nesrečo,” pojasnjuje soustanovitelj podjetja Rok Upelj.

Dodaja, da njihova unikatna naprava poleg varnosti poskrbi tudi za večjo svobodo na motorju, saj se motorist namesto na smernike lahko osredotoči na vožnjo.

S projektom je četverica inovatorjev začela leta 2014, ko so ustanovili svoje podjetje in se pridružili Ljubljanskemu univerzitetnemu inkubatorju.

Podobnega izdelka ni razvilo nobeno drugo podjetje

Izdelek je dokončan, razvijamo le še namestitve na različne vrste motorjev, potem pa se začnejo testiranja z motoristi,” pojasnjuje Upelj.

Dodaja, da naprave, ki bi bila primerljivo natančna in zanesljiva, doslej ni izdelalo še nobeno podjetje na svetu.

BMW, Harley-Davidson in nekateri drugi proizvajalci so sicer že uporabljali določene elemente našega produkta, vendar pa jih niso povezali v produkt, ki bi bil zanesljiv,” razlaga Upelj in dodaja, da produkt že testirajo z dvema proizvajalcema motorjev.

Z omenjeno poslovno idejo je podjetje leta 2014 sodelovalo tudi na nacionalnem tekmovanju slovenskih startup podjetij, kjer se je njihova ideja uvrstila med 10 najbolj obetavnih.

Komentarji