Znanost in tehnologija

Prihajajo transformerji: superjahta, ki je tudi reaktivec in helikopter

Monaco, 08.06.2015, 13.42, I.H.

Časi, ko je število bazenov in pristajalnih mest za helikopterje ter dolžina plovila definirala prestiž superjaht, bodo očitno kmalu mimo.

Superjahto Monaco 2050 zapušča reaktivno letalo. (Foto: Vasily Klyukin)

Ruski poslovnež in oblikovalec Vasily Klyukin je svetu predstavil koncept za superjahto Monaco 2050, ki jo od konkurence razlikuje predvsem dejstvo, da je hkrati tudi reaktivno letalo in pa tudi helikopter.

Želel sem ustvariti plovilo, ki bo modernim milijarderjem omogočalo čim večji izkoristek njihovega časa,” je Klyukin idejo pojasnjeval CNN. Po njegovih besedah je ključno pri Monacu 2050, da bo lastniku omogočal potovanje glede na njegove potrebe. “Če bo moral v enem trenutku oditi na drugo stran sveta, bo seveda potreboval reaktivno letalo. Če pa bo želel jahto zapustiti samo za par ur in preizkusiti lokalne specialitete, pa bo uporabil helikopter,” meni Klyukin.

Tehnologija je, ampak…

Seveda je Monaco 2050 predvsem koncept. Tudi sam Klyukin poudarja, da bo preteklo še kar nekaj vode, preden bo Monaco ali pa katera izmed njegovih futurističnih sester ogledala luč sveta in zaplula po svetovnih morjih. “Vendar menim, da bomo take jahte videli še za časa mojega življenja,” meni Klyukin, ki ob tem poudarja, da je vsa tehnologija potrebna za razvoj takega plovila že danes dosegljiva.

Foto galerija

Vir: undefined
 

Poleg Monaca 2050 pa je Klyukin oblikoval tudi druge koncepte superjaht prihodnosti, ki se zgledujejo tako po živalih kot po mestih. Več v fotogaleriji:

Foto galerija

Vir: undefined
 

Komentarji