Avtomoto

Zaradi plazu so odpovedali deveto etapo relija Dakar

Salta, 11.01.2017, 10.37, P.J./STA

Prireditelji vzdržljivostnega relija Dakar so morali zaradi obilnega deževja in neviht, ki so sprožili masiven zemeljski plaz v bližini vasi Volcan v Argentini, odpovedati deveto etapo relija. Letošnji reli Dakar ima skupaj dvanajst etap, ki potekajo po Paragvaju, Boliviji in Argentini.

Že osma etapa zaradi obilnega deževja ni bila takšna, kot so jo sprva predvideli, saj je potekala v dveh delih. Deževje je odneslo del poti do Salte. Tekmovalce tako zdaj čaka nepredviden dan počitka v Chilecitu, v četrtek pa bodo reli nadaljevali z etapo do San Juana.

V osmi etapi je z zmago Francoz Sebastien Loeb prevzel skupno vodstvo na Dakarju. Med motoristi v vodstvu ostaja Britanec Sam Sunderland.

Zjutraj ob začetku etape v Uyuniju je bil skupno vodilni še Francoz Stephane Peterhansel, 12-kratni zmagovalec Dakarja, ki pa se je moral po 110 kilometrih zaustaviti za nekaj minut, kar je pomenilo, da ga je rojak Sebastien Loeb prehitel že pred prvo kontrolo.

To je Loebova tretja etapna zmaga vse od starta v Asuncionu, čeprav je imel med etapo težave s predrto pnevmatiko. Do danes vodilni Peterhansel je etapo v Salti končal s 3:35 minute zaostanka za Loebom, kar je pomenilo, da je zapravil tudi skupno vodstvo. Tretje mesto v etapi je osvojil še en francoski dirkač Cyril Despres.

Med motoristi je Španec Joan Barreda postal prvi, ki je dobil dve etapi letos; pred Avstrijcem Matthiasom Walknerjem si je nabral 3:51 minute prednosti. V skupnem vodstvu ostaja Britanec Sam Sunderland. Edini slovenski dirkač Simon Marčič je v konkurenci motoristov na cilj prišel kot 69., skupno pa je na 65. mestu.

Komentarji