Nogomet

[EKSKLUZIVNO] Lep primer zglednega nogometaša je Benzema

Madrid, 07.12.2016, 13.48, L.M.

V sodelovanju z novinarskimi kolegi iz tujine v projektu Football Leaks razkrivamo sporno poslovanje največjih zvezdnikov svetovnega nogometa. Potem ko smo pred dnevi poročali o tem, kako se davkom izogibajo nekateri zvezdniki madridskega Reala na čelu s Cristianom Ronaldom ali slavni nogometni strategi, kot je Portugalec Jose Mourinho, danes razkrivamo, da se vsi nogometaši ne poslužujejo poslovanja v davčnih oazah. Primer zglednega poslovneža v nogometnem svetu je, verjeli ali ne, kontroverzni francoski superzvezdnik Karim Benzema.

Karim Benzema
Kljub temu, da naslovnice časopisov polni s škandali, Benzema v Franciji zgledno plačuje davke.(Foto: Profimedia)

Zvezdnik belega baleta Karim Benzema v svoji domovini večkrat zakuha kakšen škandal. V francoski javnosti se je napadalec alžirskih korenin med drugim večkrat moral zagovarjati zaradi pomanjkanja domoljublja.

Predstavniki sedme sile so mu med drugim večkrat očitali, da ima domovino svojih staršev rajši od francoske republike, da med predvajanjem francoske himne izkazuje nelojalnost do Francije in da zaključek Marseljeze vedno pospremi s pljunki po igralni površini.

Tu so potem še škandali, s katerimi Benzema polni naslovnice rumenih medijev, pa naj si gre za mladoletne prostitutke, izsiljevanje reprezentančnih soigralcev z intimnimi posnetki ali pa spolne odnose s transseksualci.

Benzema je zgleden poslovnež, davkuje plačuje v domovini

Vendar pa si francoski nogometni superzvezdnik, ko govorimo o transparentnem poslovanju, zasluži vse pohvale, dokazuje pa tudi svojo ljubezen do Francije.

Spremljajte naše zgodbe tudi na Twitterju in Facebooku!

Kot razkrivajo naši kolegi iz francoskega spletnega portala Mediapart, 28-letni Benzema svojih enormnih zaslužkov od sponzorskih pogodb za razliko od svojih soigralcev pri madridskem Realu ne prenakazuje v davčne oaze, pač pa vse prihodke prenese na svoje podjetje Best of Benzema, registrirano v domačem Lyonu.

Ko so se pred leti španski davčni inšpektorji odločili za revizijo Benzemajevih finančnih poslov, je med pravniki kraljevega kluba iz španske prestolnice završalo. Ti so bili namreč prepričani, da Benzema tako kot nekateri drugi igralci belega baleta, svoje prihodke prenakazuje v davčne oaze, da bi se tako izognil plačilu davkov v Evropi.

Novinarji francoskega Mediaparta so razkrili delček pogovorov Realovih pravnikov, ki se ob potezi španskih dacarjev sprašujejo, v kakšni godlji se je znašel Benzema.

“Ne vem, kakšno strukturo je izbral za svoje prihodke, vendar pa, če bi rad posloval v davčnih oazah, mu lahko predlagamo, kako naj se izogne morebitnim kaznim za utaje davkov,” so se med seboj pogovarjali Realovi pravni svetovalci.

Karim Benzema
Karim Benzema vse prihodke od sponzorskih pogodb prenakaže na podjetje BOB, registrirano v domačem Lyonu.(Foto: Profimedia)

Namesto da bi davke plačal v zanj ugodni Španiji, jih plača v domovini

A kot se je izkazalo kasneje, je pravnike skrbelo po nepotrebnem. Karim Benzema namreč zgledno plačuje davke, še več, namesto da bi jih plačal v zanj davčno veliko bolj ugodni Španiji, jih raje plača v svoji domovini.

Potem ko se je leta 2009 preselil v špansko prestolnico in začel igrati za beli balet, bi namreč Benzema tako kot Cristiano Ronaldo po dogovoru z dacarji lahko davke za svoje zaslužke plačal po zelo ugodni, le 5-odstotni stopnji obdavčitve.

Toda 28-letnik se je raje odločil, da bo davke plačeval v Franciji, pa čeprav so njegovi prihodki tam obdavčeni s 33-odstotno davčno stopnjo. S svojo potezo Benzema tako dokazuje, da nogometaši, tako kot trdijo njihovi zagovorniki, niso tako neizobraženi, da bi svoje zaslužke po nesreči prenakazovali v davčne oaze.

Kot ugotavljajo naši kolegi iz Francije, je Benzema pošten podjetnik. Leta 2011 je francoski davkariji prijavil za približno milijon evrov prihodkov iz sponzorskih sredstev in plačal davek na dodano vrednost v višini okoli 207 tisoč evrov.

Benzema se je s francoskimi dacarji samo enkrat zapletel v spor, a kot se je izkazalo kasneje, ni nameraval utajiti davkov.(Foto: Profimedia)

Leta 2012 je prek svojega podjetja BOB ustvaril za 1.600.000 evrov prihodkov in davkariji plačal za približno 380 tisoč evrov davka. Pred tremi leti je prek istega podjetja zaslužil za skoraj 2 milijona evrov, plačal za 410 tisoč evrov davka, tako da mu je ostalo 820 tisoč evrov čistega dobička.

Podjetje BOB ima sicer značilnosti majhnega družinskega podjetja. Karim Benzema je njegov glavni menedžer, v njegovi lasti pa je 90 odstotkov delnic. Preostale delnice si delita nogometašev brat Hafid in mati Malika.

Leta 2012 je podjetje izplačalo plače petim ljudem, med drugim tudi drugemu Benzemajevemu bratu Gressyju, peterica pa je zaslužila dostojno, a nikakor preveč razkošno plačilo.

V sporu z dacarji nazadnje leta 2011

Čeprav zgledno plačuje davke, pa to še ne pomeni, da se Benzema nikoli ni znašel v navzkrižju z dacarji. Pred petimi leti se je namreč znašel v preiskavi francoske davčne uprave, razlog za to pa je bil, da ni znal pojasniti izvora manjšega dela svojega premoženja.

Šlo je za 196 tisočakov, ki mu jih je leta 2011 nakazala francoska nogometna reprezentanca. Spor z davkarijo se je sicer vrtel okoli 31 tisoč evrov, ki b jih Benzema moral nakazati francoski državi.

Problem z davčno upravo bi nogometaš sicer lahko rešil zelo hitro, a zaradi svoje svojeglavosti sprva ni želel pristati na pogovor z davčnimi inšpektorji.

Ko so mu ti zagrozili s sodnim postopkom, se je nato le oglasil in zatrdil, da je v zadevi nedolžen in da se nikakor ni želel izogniti plačilu davkov.

Ček z zahtevo po plačilu omenjene vsote naj bi mu dacarji takrat poslali na stari naslov prebivališča, ki ga ni več uporabljal.

Kot se je izkazalo kasneje, nogometaš omenjene vsote ni želel skriti pred davčnimi organi, s svojim dejanjem pa ni hotel prevarati francoskih oblasti.

Komentarji