Nogomet

[EKSKLUZIVNO] Skrivnostna "nagrada" vredna 1,9 milijona evrov, ki je pomagala Atleticu Madridu do Jana Oblaka

Ljubljana, 09.12.2016, 22.02, Blaž Zgaga (Newsweek Srbija)

Španski nogometni klub Atletico Madrid je za prestop slovenskega vratarja Jana Oblaka iz Benfice poleg 16 milijonov odškodnine plačal dodatnih 1,9 milijona evrov »nagrade« njegovemu agentu – Znesek je bil nakazan švicarskemu podjetju Playerspromotion AG, ki je bilo ustanovljeno šele dva tedna po podpisu tajne pogodbe– Agenta Miha Mlakar in Jorge Mendes sta bila upravičena do več milijonov evrov od 16-milijonske odškodnine, ki jo je prejela Benfica.

    (Foto: EIC)

Na podlagi dokumentov Football Leaksa, ki jih je pridobil nemški tednik Der Spiegel in jih posredoval konzorciju Evropsko preiskovalno sodelovanje (EIC).

    

Eden najboljših vratarjev Jan Oblak je imel 15. februarja 2015 pozno popoldne prijetne skrbi. Nekaj ur pred tekmo med Atletico Madridom in Celto Vigo se je z Marianom Aguilarjem Lopezom, upokojenim španskim branilcem, ki zdaj dela kot nogometni agent, pogovarjal o nakupu luksuznega vozila.

"Hej, kako si? Zanima me, ali imate kakšne nove range roverje ali kakšne druge dobre avtomobile?," je vprašal Lopeza.

Lopez: "Kakšen avto pa želiš?"
Oblak: "Nimam pojma, kakšen avto si želim. :-)."

Ko sta se dogovorila, da bosta govorila v angleškem jeziku, je Lopez spet vprašal:

Lopez: "Kakšen avto si želiš?"
Oblak: "Land Roverja".
Lopez: "Športnega?"
Oblak: "Ne, Autobiography."
Lopez: "OK."
Oblak: "Novega Porsche Cayenna. GTS ali Turbo.”
Lopez: "OK."
Oblak: "Mercedes Benz MI 63 AMG."
Lopez: "Še kakšnega?"
Oblak: "Ne, morda Land Rover Vogue."
Lopez: "Dobro, naj preverim. Ti bom odgovoril jutri."
Oblak: "OK. Kateri avto lahko prodaš pod najboljšimi pogoji?"
Lopez: "Range Roverja."
Oblak: "OK. Hvala. Imam težavo pri nakupu. Noben avtomobil, ki je v Madridu, mi ni všeč. Vse sem pregledal. Ne želim pa predolgo čakati na dobavo. Ne želim ga naročiti, če bom tu nanj čakal tri mesece ali pol leta.”
Lopez: "Ali poznaš našo ponudbo za najem avtov za nogometaše? Kot ga imata Godin in Gabi."
Oblak: "Poznam Godinov avtov. Kakšnega ima Gabi, pa ne vem. Ali imaš kakšen avto, ki ga lahko najamem?"
Lopez: "Ti sporočim kasneje. Srečno na nocojšnji tekmi."
Oblak: "Hvala."

Dobre želje, ki jih je zaželel Aguilar Lopez, se v španskem mestu Vigo niso uresničile. Atletico Madrid je izgubil 2:0. A takrat 22-letni Oblak je bil kljub temu verjetno zadovoljen. Izbiral je namreč med najboljšimi in najdražjimi športnimi terenskimi vozili, katerih cene se začenjajo pri okoli 120.000 evrov. Land Rover Autobiography mu je bil glede na zgornji dialog, ki se nahaja v zbirki več kot 18 milijonov dokumentov pod Football Leaks, najbolj všeč, cena tega avtomobila pa znaša od 140.000 evrov navzgor.

Spremljajte naše zgodbe tudi na Twitterju in Facebooku!

Kot dobro plačana nogometna zvezda enega največjih evropskih nogometnih klubov, se po Madridu pač ne more voziti v vozilu, ki ne sodi med najboljše.

Po njegovem prestopu iz lizbonske Benfice v Atletico Madrid julija 2014 se je Oblakova plača znatno povečala. V portugalskem klubu je do poletja 2013 zaslužil 170.400 evrov na leto, v sezoni 2013/2014 je zaslužil verjetno 850.000 evrov neto. S prestopom v Atletico pa se mu je plača skoraj podvojila in je znašala 1,5 milijona evrov neto na leto. Februarja 2016 je z Atleticom podaljšal pogodbo vse do leta 2021, ki mu prinaša še višjo plačo, vendar njen znesek ni znan.

Kot pripadnik svetovne nogometne elite si torej zlahka privošči tudi najdražje avtomobile.

Ustanovitev podjetja v Švici le dan po podpisu tajnega sporazuma vrednega 1,9 milijona evrov nakazuje, da je namen ustanovitve tega podjetja verjetno preusmeritev denarnih tokov v državo, v kateri slovenska finančna uprava nima vpogleda v njeno poslovanje. Mlakar je bil leta 2014 slovenski davčni rezident, čeprav sam trdi drugače.

Slovenski davčni rezidenti morajo v svojo davčno napoved prijaviti vse prihodke v tujini, med njimi tudi izplačane dobičke iz družb, ki jih imajo v lasti v tujih državah.

26 odstotkov 16-milijonske odškodnine predvidenih za agente

Njegov prestop iz Benfice v Atletico Madrid julija 2014 velja za enega najdražjih nogometnih prestopov vratarjev. Atletico je Benfici za Oblaka plačal 16 milijonov evrov odškodnine in njegova športna kariera je bila takrat videti kot iz pravljice. Vendar je le-ta trajala le do razkritja dokumentov o njegovem prestopu s strani Football Leaks.

Poleti 2010, ko je imel Oblak 17 let, se je iz ljubljanske Olimpije preselil v lizbonsko Benfico. Več let je čakal na svojo prvo priložnost, da lahko na tekmi stopi na golovo črto v barvah Benfice. Benfica ga je tri leta posojala drugim portugalskim klubom kot so Beira-Mar, Olhanense, Leiria and Rio Ave. V prvo ekipo Benfice se je uvrstil šele v sezoni 2013/2014, pa še tedaj je prvo polovico sezone presedel na klopi. V Benfici ni bil zadovoljen in je to tudi javno pokazal.

Julija 2013 se ni udeležil poletnih priprav, zaradi česar je Benfica zoper njega sprožila disciplinski postopek. Njegov agent Miha Mlakar je za portugalske medije 12. julija 2013 razložil, da gre pri sporu med Benfico in Oblakom za vprašanje trajanja njegove pogodbe. Mlakar je trdil, da se je iztekla 30. junija 2013, Benfica pa, da velja do leta 2016.

Spor so diskretno in začasno zgladili z boljšo pogodbo za Oblaka. Končno so se mu odprla tudi vrata v Benficino prvo postavo.

Medtem se je Mlakar pogajal z Benficinim tekmecom Portom in drugimi španskimi klubi. V tajnosti so nogometni agenti že pripravljali temelje za zajetne provizije pri Oblakovem prestopu. Vedeli so namreč, da bo šlo za velike vsote.

Srbski nogometni agent Marko Krajišnik, ki je delal za londonsko družbo Stellar Football Ltd, je 17. avgusta 2013 poslal elektronsko sporočilo takratnemu glavnemu direktorju FC Porto Anteru Henriqueju, ki se je zanimal za nakup Oblaka. Sporočilo razkriva, kako naj bi razdelili odškodnino za prestop.

"Gospod Antero, želim vam predstaviti vse podrobnosti glede Oblaka. Danes sem govoril z g. Mlakarjem, Oblakovim agentom, in povedal mi je, da nanj pritiska Jorge Mendes, ki želi novo pogodbo za Benfico. Benfica je pripravljena sprejeti naslednje pogoje: 1. provizijo v višini enega milijona evrov za agenta, 2. Plačo 850.000 evrov neto za igralca, 3. 4- do 5-letno pogodbo. 4. prvo leto bi igralca posodili drugemu velikemu klubu, nato pa bi se vrnil v Benfico, 5. v pogodbo bi dodali klavzulo, da bo cena za prestop 16 milijonov evrov in 6,25 odstotka za Mlakarja, 20 odstotkov za Jorgeja Mendesa in 5 odstotkov za njegov prejšnji klub Olimpija (ne vem, zakaj tudi za njih) ter 50 odstotkov za Benfico. Res je, da si želi Mlakar delati le z nami, želi si oditi le v Porto, igralec prav tako. Menita, da je Porto boljši klub in da mu lahko nudi boljše možnosti, da v prihodnosti postane najboljši vratar. Verjemite mi, ne gre za pogajanja, gre le za izmenjavo informacij med nama. To je povsem zaupno. In prosim vas, da tudi to obdržite le zase."

Krajišnik ni odgovoril na novinarsko vprašanje, ali je to sporočilo poslal v Porto po svoji volji ali je to storil na željo Mlakarja. Toda veliko pogojev oziroma klavzul iz tega elektronskega sporočila se je pozneje uresničilo.

Jan Oblak v dresu Benfice    (Foto: Reuters)

Predlagana delitev odškodnine potrjuje, da je bil Jan Oblak že takrat v tako imenovanem lastništvu tretjih oseb (third-party ownership - TPO), kar je FIFA uradno prepovedala dve leti pozneje – 1. maja 2015. Pri lastništvu tretjih oseb ima “tretja oseba”, posameznik, finančni sklad ali celo nogometni agent, v lasti delež ekonomskih pravic igralca in je v skladu s tem deležem poplačan nato iz odškodnine pri prestopu igralca v nov nogometni klub. Ta praksa se je Evropo razširila iz Južne Amerike, z rastjo višin odškodnin, ki jih klubi plačujejo za prestope igralcev, pa se povečujejo tudi dobički iz tovrstnih »investicij«. Z lastništvom tretjih oseb igralci v resnici postanejo sredstvo za ustvarjanje dobičkov »investitorjev«, torej tretjih oseb, ki so lahko tudi agenti, včasih pa celo nogometaši sami.

Toda pravila FIFA so tovrstno prakso prepovedovala že pred letom 2015, le da lastništva tretjih oseb niso izrecno imenovala. V 29. členu Fifinih pravil za agente igralcev, ki so bila v veljavi po januarju 2008, je jasno določeno, da nogometni klub igralčevemu agentu ne sme plačati nobenega deleža od odškodnine pri prestopih med nogometnimi klubi, niti v primeru, kadar je agent posojilodajalec klubu pri drugih poslih. Prav tako so s tem v zvezi prepovedani kakršni koli poboti iz tega naslova. Agenti igralca lahko prejmejo pri prestopu le plačila, ki so določena v IV. poglavju omenjenih pravil, torej provizijo plačano s strani igralca.

Predvidene kazni za morebitne kršitve so stroge tako za agente, igralce kot klube. V najhujšem primeru so lahko celo izključeni iz sveta nogometa.

Krajišnikovo elektronsko sporočilo torej razkriva načrt, kako bi razdelili najmanj 31 odstotkov od 16-milijonske odškodnine med  agenta Miho Mlakarja in Jorgeja Mendesa ter Olimpijo. Skupaj bi navedeni prejeli 5 milijonov evrov, če bi te klavzule zares zapisali v pogodbo sklenjeno ob koncu avgusta 2013. Vendar letno poročilo Benfice potrjuje, da se je ta načrt dejansko uresničil ob Oblakovem prestopu v Atletico Madrid.

Benfica je obdržala le 9,5 milijona evrov od 16-milijonske odškodnine

Kot je razvidno iz revizijskega poročila družbe Start SGPS, S.A., materinske družbe Mendesove agencije Gestifute, 2. oktobra 2015 je poročilo z naslovom Project Champion, pripravila lizbonska odvetniška družba ABBC, so bili nekateri odstotki iz Krajišnikovega elektronskega sporočila zapisani v pogodbah med Benfico in agenti. V reviziji, kjer so preverjali poslovanje agencije Gestifute, ki zastopa največje nogometne zvezde, kot so Cristiano Ronaldo, David de Gea, Diego Costa, James Rodriguez, Jose Mourinho in številne druge, so omenili tudi Oblakov primer.

26. avgusta 2013 je Gestifute z Benfico podpisal Sporazum o posredovanju »glede nogometaša Jana Oblaka.« Namen sporazuma je, da se “Benfica strinja s plačilom 20-odstotnega deleža odškodnine od prestopa agentu igralca, ko je ta prejeta ob prodaji igralca tretjemu klubu.” Agencija Gestifute je bila torej upravičena do 3,2 milijonov evrov od najnižje 16-milijonske odškodnine.

Če so bili enaki odstotki od odškodnine predvideni tudi za druge, navedene v Krajišnikovem elektronskem sporočilu, bi bil Miha Mlakar upravičen do enega milijona evrov, Olimpija pa do 800.000 evrov.

Milijoni evrov so bili nato dejansko izplačani tretjim osebam. Benficino letno poročilo za sezono 2014/2015, ki ga je izdelala revizijska družba PricewaterhouseCoopers, potrjuje, da je klub zaslužil več deset milijonov evrov s prodajo igralcev v omenjeni sezoni. Med drugim navaja tudi Oblakov prestop v Atletico Madrid: "prodaja pravic za Oblaka v Atletico Madrid za 16 milijonov evrov, kar je ustvarilo presežek v višini 9,46 milijona evrov, po odbitku: (i) kompenzacij tretjim osebam in (ii) neto računovodske vrednosti pravic igralca ob prestopu, v skupni vrednosti 6,54 milijona evrov".

Tako je od 16 milijonov evrov vredne odškodnine Benfici ostalo le 9,5 milijona evrov.

Skrivni odgovor za 1,9 milijona evrov "nagrade"

Oblakov agent Miha Mlakar, rojen leta 1975, se v medijih ni pojavljal vse do poletja 2013, ko so portugalski mediji poročali o Oblakovem sporu z Benfico. Medijev se izogiba še dandanes. Od leta 2008 je lastnik manjše športne agencije MM Pro Aktiv d.o.o. s sedežem v Ljubljani. Njena letna poročila razkrivajo, da je podjetje več let nihalo med manjšimi dobički in izgubami.

Toda poleti 2014 se je Mlakar znova pojavil v javnosti. Prišel je namreč čas za dokončanje posla, ki je bil dogovorjen leto dni prej.

V uspešni sezoni 2013/2014 je bil Oblak imenovan za vratarja leta na Portugalskem in je celo popeljal Benfico v finale Lige Evropa. Postal je eden najbolj obetavnih vratarjev v Evropi. Celo Real Madrid, eden največjih nogometnih klubov na svetu, ga je želel imeti v svojih vrstah.

Mlakar je 17. junija 2014 javno potrdil, da je Real Madrid, mestni rival Atletica Madrid izrazil interes za Oblaka. Bil je celo eno prvih imen na seznamu želja Reala.

Vendar sta se Oblak in Mlakar rajši odločila za Atletico. Pogodbo o prestopu s 16-milijonsko odškodnino so podpisali 15. julija 2014. Dva dni pozneje je Oblak podpisal še pogodbo o zaposlitvi, ki mu je prinesla 1,5 milijona evrov neto letne plače za naslednjih šest sezon.

Pravi dogovor pa so v veliki tajnosti sklenili že devet dni prej, 6. julija 2014, ko je direktor Atletica Miguel Angel Gil Marin podpisal zaupni sporazum z Mlakarjevo agencijo Playerspromotion AG. Podpisu je prisostvoval tudi slovenski odvetnik Janez Pejovnik, ki je specializiran za športno pravo.

Po tem tajnem sporazumu je Atletico Madrid najel Mlakarja za 1.925.000 evrov in mu hkrati ponudil 12,5 odstotni delež od odškodnine pri Oblakovem naslednjem prestopu, torej gre zopet za lastništvo tretjih oseb. Dejanska cena, ki jo Atletico Madrid odštel za Oblaka torej znaša 17,9 milijona evrov. Benfici je nakazal 16 milijonov evrov odškodnine, 1,9 milijona evrov pa je namenil Playerspromotion AG. Oseba, ki je seznanjena s tem dogovorom in želi ostati anonimna, je povedala, da gre pri 1,9 milijona evrov dejansko za "nagrado".

Že naslednji dan, 7. julija 2014, je Oblak uspešno prestal zdravniški pregled v Atleticu, prestop pa je bil uradno zaključen deset dni pozneje.

Po tem dogovoru je Atletico pristal, da bo 7. julija 2014 Benfici poslal ponudbo za Oblaka v višini 16 milijonov evrov neto, brez davka na dodano vrednost (DDV). Gre za enako vsoto, kot je bila zapisana v Krajišnikovem elektronskem sporočilu.

Po drugi strani se je Mlakar zavezal, da bo:

A. V času veljavne ponudbe Oblak obvestil Benfico, da želi, da bi Benfica sprejela ponudbo Atletica.

B. Zagotovil, da bo Oblak opravil vse potrebno za izvedbo prestopa in se strinjal z vsemi formalnostmi v tej zvezi.

C. Zagotovil, da se Oblak ne bo dogovarjal ali pogajal z nobenim drugim klubom ali agentom v zvezi s prestopom iz Benfice v kateri koli drugi klub.

D. Zagotovil pomoč Atleticu in deloval kot agent kluba Atletico Madrid.

Mlakar kot agent ni naveden ne v pogodbi o prestopu, podpisani 15. julija 2014, niti v pogodbi o zaposlitvi, podpisani 17. julija.

Uradno je videti, kot da pri tem prestopu ni posredoval noben agent. Kar pa je še ena od kršitev pravil FIFA. Pravilnik FIFA o agentih igralcev, ki je veljal poleti 2014, v 3. odstavku 22. člena določa: "Vsak agent igralca mora zagotoviti, da so njegovo ime in podpis ter ime njegove stranke navedeni v vseh pogodbah, ki so nastale ob njegovem posredovanju."

In zakaj je moral ta sporazum med Mlakarjem in Atleticom Madrid, z dne 6. julija 2016, ostati tajen?

Odgovor se skriva v Švici in v izogibanju plačilu davkov, čeprav na zakonit način. Družba Playerspromotion AG, ki je sklenila pogodbo vredno 1,9 milijona evrov, v času podpisa te pogodbe namreč sploh ni obstajala. Ustanovljena je bila šele nekaj tednov pozneje.

Z ustanovitvijo Playerspromotion AG pričeli šele dan po podpisu

Dogovor med Playerspromotion AG in Atleticom torej določa izplačilo 1.925.000 evrov "v dveh dneh od datuma, ko je izdan dokončni ali začasni mednarodni certifikat o prestopu". Odškodnino je Atletico Benfici nakazal 18. julija 2014, torej je Mlakarjeva agencija prejela "nagrado", ki je bila 28 odstotkov višja od Oblakove letne plače, v tistih dneh. Po Krajišnikovem sporočilu mu je kot tretji osebi pripadalo tudi 6,25 odstotka od odškodnine. Mlakar je torej pri tem poslu zaslužil najmanj 1,9 milijona evrov od Atletica in verjetno še dodaten milijon od Benfice.

Mlakar, ki živi med Švico in Slovenijo, je bil leta 2014 slovenski davčni rezident. Še lani je imel prijavljeno stalno prebivališče v Ljubljani. Davčna zakonodaja sicer določa, da morajo rezidenti prijaviti vse globalne dohodke, torej tudi tiste, ki jih zaslužijo v tujini.

V kolikor bi Atletico nakazal 1,9 milijona evrov njegovi slovenski družbi MM Pro Aktiv d.o.o., bi se njen dobiček močno povečal, nanj pa bi morali plačati 17 odstotkov davka na dobiček pravnih oseb. Če bi ta dohodek Mlakar prejel kot fizična oseba, bi moral od njega plačati kar 50 odstotkov dohodnine.

Oblak v dresu Atletico Madrida    (Foto: Profimedia)

Rešitev so našli v Švici, znani po nizkih davkih in dobro varovanih bančnih skrivnostih. Švicarski uradni list navaja, da je Mlakar z ustanavljanjem podjetja Playerspromotion AG pričel 7. julija 2014, torej samo en dan po podpisu tajnega sporazuma z Atleticom.

Družba je bila uradno ustanovljena šele 24. julija 2014 s strani Brunella Giovannija Emilia Augosta Donatija. Sedež ima v švicarskem kantonu Zug, ki slovi po eni najnižjih davčnih stopenj med vsemi 26 kantoni v Švici. Donati je trenutno direktor ali lastnik v 79 švicarskih podjetijih in je v preteklosti delal še z dodatnimi 259. Je torej profesionalni slamnati direktor, Mlakar pa ga je na čelu družbe Playerspromotion AG zamenjal devet mesecev pozneje.

V kantonu Zug je leta 2014 veljala 14,6-odstotna obdavčitev na dobiček pravnih oseb, kar je le malo manj kot v Sloveniji. Vendar mu poslovanje v Švici omogoča precej lažje in bolj prikrito prerazporejanje 1,9 milijona evrov prek mnogih transakcij, posojil, investicij in življenjskih zavarovanj, ki tako ostajajo skrita pred slovenskimi davčnimi organi. Nekaj tednov po poslu, 1. avgusta 2014, je Mlakar na primer sklenil življenjsko zavarovanje pri zavarovalnici Basler Versicherung z mesečno premijo 1.893 evrov. Polovico zneska tega plačuje sam, polovico delodajalec.

Del "nagrade" je verjetno končal tudi v slovenski družbi MM Pro Aktiv d.o.o., ki je istega leta zabeležila rekordnih 333.000 evrov dobička. Omenjeno podjetje je sicer tesno povezano z družbo Playerspromotion AG. Na njenem sedežu na Šmartinski cesti 130 v Ljubljani omenjenega podjetja ni mogoče najti. Receptorka v poslovni stavbi sploh ni vedela, da to podjetje posluje na tem naslovu. Hkrati je moč v predverju stavbe opaziti večji logotip družbe Playerspromotion Slovenia, torej slovenske podružnice švicarske agencije, ki niti ni vpisana v slovenski sodni register.

“Nikdar ni bila sklenjena kakršnakoli pogodba brez vednosti ali soglasja Jana Oblaka”

Mlakar ni odgovoril na številna vprašanja o Oblakovem prestopu iz Benfice v Atletico Madrid. Iz Playerspromotion AG so podali le splošen odgovor, v katerem so navedli , da jim poslovna tajnost ne dopušča podrobnih pojasnil. "Pri prestopu gospoda Jana Oblaka je bilo vse storjeno in izvršeno v skladu z veljavnimi pravili Fife ter pravili nacionalne nogometne zveze. Gospod Jan Oblak je bil ves čas in v vsakem trenutku v celoti obveščen in seznanjen z vsakim korakom pri vsakem poslovnem dejanju. Vse nogometne in tudi državne ustanove so bile transparentno in v celoti obveščene o vsakem posameznem sporazumu."

"Playerspromotion AG izpolnjuje vse svoje obveznosti v zvezi z nogometnimi prestopi, tako davčne in druge, v celoti, skrbno in pravočasno in to v vseh državah, v katerih posluje. G. Mlakar in Playerspromotion AG sta švicarska davčna rezidenta in na tem mestu potrjujemo, da smo v celoti izpolnili vse obveznosti po švicarski davčni zakonodaji.”

Dodali so še, "da so bili datumi in nekatera druga dejstva, navedena v novinarskih vprašanjih, neskladni z dejanskim stanjem. Ti datumi in domneve so bili v preteklih letih že objavljeni v nekaterih časopisih in so se izkazali za netočne in napačne."

Mlakar ni odgovoril na vprašanje, ali je svoj delež od Oblakovega prestopa delil z vratarjem ali njegovo družino. Tudi Jan Oblak in njegov oče Matjaž nista želela odgovoriti na to in številna druga vprašanja.

V skupnem odgovoru sta zapisala, da "konkretnih številk in členov iz pogodbe ne smeva komentirati oziroma vam jih posredovati, saj je tako izrecno dogovorjeno v sklenjenih podobah s klubi. Jan Oblak je z dosedanjim delom Miha Mlakarja in družbe Playerspromotion AG izredno zadovoljen. Svoje delo zastopnika opravlja profesionalno, transparentno in tudi učinkovito. Jan Oblak je vseskozi seznanjen z aktualnimi možnostmi, ki mu jih dovoljujejo sklenjene pogodbe, in je o vseh dogovorih sproti in redno obveščen."

"Vsi postopki , ki jih mora izvesti igralec pri dokončni izvedbi prestopa v nov klub, vključno s sklenitvijo pogodb, izvedenimi zdravniškimi pregledi in pogajanji s tretjimi klubi v času že sklenjene pogodbe o igranju nogometa, so bili v primeru Jana Oblaka vselej izvedeni zakonito in v skladu s pravili FIFA in tudi s pisnim dogovorom med njim in zastopnikom. Odveč je dodati, da seveda nikdar ni bila sklenjena kakršnakoli pogodba brez vednosti ali vnaprejšnjega soglasja Jana Oblaka," sta še zapisala v odgovoru.

Mlakar, Jan Oblak in njegov oče Matjaž niso odgovorili na vprašanje, ali so osebni oziroma družinski prijatelji.

Iz Atletica so na podrobna novinarska vprašanja odgovorili le na splošno. Zapisali so, da ne morejo posredovati natančnejših podatkov o kateri koli aktivnosti, ker so zaupne narave. Izrecno so navedli, "da so v vseh primerih v celoti izpolnili vse in vsakršne obveznosti, ki jih nalaga zakonodaja, vključno z davčnimi in športnimi pravili" ter da "so bile vse pogodbe, ki jih je podpisal klub v zvezi z igralci ali agenti v celoti posredovane pristojnim davčnim in drugim športnim oblastem, kakor tudi revizorskim družbam, ki so revidirale delovanje kluba."

Iz kluba so še odgovorili, da so dosledno spoštovali vsa pravila Fife, ki zadevajo lastništvo tretjih oseb, tako v primeru Jana Oblaka kot pri vseh drugih primerih. Spoštovali so tudi špansko zakonodajo glede odvajanja akontacije davkov posameznikom ali družbam v tujini, kakor je določeno v skladu z veljavnimi mednarodnimi davčnimi sporazumi.

Portugalski klub Benfica in Mendesova agencija Gestifute na novinarska vprašanja nista odgovorila.

Naslednji Oblakov prestop in novi milijoni evrov

Pomembna posledica tajnega dogovora, sklenjenega 6. julija 2014 med Atleticom in Miho Mlakarjem, je 12,5-odstotni delež od prihodnjega Oblakovega prestopa, do katerega je upravičen Playerspromotion AG. Naslednji Oblakov prestop bo namreč agenciji znova navrgel zajeten znesek.

Oblakova pogodba o zaposlitvi z Atleticom Madrid, podpisana 17. julija 2014, vključuje minimalno odkupno klavzulo, ki jo mora plačati prihodnji klub, in sicer v višini 47 milijonov evrov. Pozneje, februarja 2016, ko je Oblak podaljšal pogodbo o zaposlitvi, se je ta klavzula podvojila na astronomskih 100 milijonov evrov.

Mlakar je od julija 2015 kot agent že registriran pri britanski nogometni zvezi, kar ni presenečenje ob podatku, da se je za Oblaka januarja letos zanimal eden največjih klubov na svetu Manchester United.

V kolikor bo odškodnina za Oblakov naslednji prestop res dosegla omenjeno 100-milijonsko vsoto, bo Mlakar upravičen do 12,5 odstotnega deleža, ki ga bo od tretjega kluba prejel Atletico Madrid. Torej do 12,5 milijona evrov.  Morda pa si bo pri tem znova prislužil tudi kakšno novo večmilijonsko "nagrado".

Pogodba med Atletico Madridom in Janom Oblakom, 6. junij 2014 [3.97 MB]
Pogodba med Benfico in Janom Oblakom o prestopu, 15. julij 2014 [7.73 MB]
Pogodba med Atletico Madridom in Janom Oblakom, 17. julij 2014 [17.41 MB]

Komentarji