Nogomet

[VIDEO] Kdo si je napolnil žepe ob Oblakovem večmilijonskem prestopu v Atletico?

Ljubljana, 09.12.2016, 22.00, J.E. in Blaž Zgaga (Newsweek Srbija)

Na Planet TV-ju prvi v Evropi objavljamo zgodbo o Slovencu, ki se je znašel med dokumenti Football Leaksa. Gre za projekt Evropskega raziskovalnega sodelovanja novinarjev pod vodstvom Der Spiegla, s katerim sodelujemo tudi novinarji oddaje Danes. In celotna zgodba se vrti okoli Oblakovega večmilijonskega prestopa v špansko prestolnico.

Video

    (Vir: Planet Danes)

Za Oblakovo selitev iz Lizbone v Madrid je Atletico plačal 16 milijonov evrov, enega rekordnih zneskov za vratarja v španski ligi. Danes razkrivamo, po kakšnem ključu je bilo teh 16 milijonov razdeljenih.

Jan Oblak v dresu Atletico Madrida    (Foto: Reuters)

Po enem od elektronskih sporočil, ki so se znašli v razkritjih Football Leaksa, naj bi petino prejel razvpiti menedžer Jorge Mendes. Dobrih 6 odstotkov ali okrogel milijon Oblakov agent Miha Mlakar, pet odstotkov Oblakov nekdanji klub, ljubljanska Olimpija. Preostali denar je ostal Benfici.

Vir blizu Oblaka pa trdi, da se v portugalskem nogometu nič ne zgodi brez Mendesa. Poznavalci omenjajo, da je Zlatko Zahovič - nekoč v ekipah Porta in  Benfice - pravzaprav vzpostavil stik Slovencev z Mendesom.

A očitno je bila  delitev odškodnine za Oblakov prestop dogovorjena že prej. Med njegovim, recimo temu, bojkotom treningov pri Bencifi. "To je bil nesporazum. Zdaj sem tu. Podpisal sem novo pogodbo z Benfico in sem res vesel," je takrat govoril Oblak.

    (Foto: EIC)

Z Atleticom se je povzpel visoko. Lahko je le še skakal od veselja. Za sezono 2014/2015 si je zagotovil plačo v višini poldrugega milijona evrov neto na leto. V začetku letošnjega leta pa je podpisal novo pogodbo do leta 2021 in si po neuradnih informacijah podvojil letno plačo. Med zahvalami ni pozabil omeniti svojega agenta Mlakarja in Miguela Angela Gila.

       

Oblak je izbran za najboljšega vratarja španske lige, sogovornik iz njegovega kroga pa na vprašanje o višini nove plače odvrne z vprašanjem: Zakaj pa bi podpisal novo pogodbo, če ne za višjo plačo? Odškodnina za predčasen prestop v drugi klub pa naj bi se s 47 povzpela na neverjetnih 100 milijonov evrov.

A, ko je Oblak prišel v Madrid je dejal, da se počuti izvrstno. “Res sem srečen, da sem nov igralec rdeče-belih, nov igralec Atletica. Res sem vznemirjen,” je govoril takrat. Ves čas ga je zastopal Mlakar in njegovo podjetje Playerspromotion.

Spremljajte naše zgodbe tudi na Twitterju in Facebooku!

Mlakar si je svoj kos pogače zagotovil že devet dni pred podpisom pogodbe z Atleticom. Ravno ta tajna pogodba, ki jo prvič vidite na našem portalu,  mu je prinesla skoraj dva milijona evrov nagrade za prestop, ki mu jo je plačal kar Atletico. In to na račun njegovega podjetja v švicarskem kantonu Zug, ki je med najbolj priljubljenimi za lastniške skrivalnice in lov na čim nižje davke. Podjetje ob podpisu te pogodbe sploh še ni obstajalo.

Z isto pogodbo si je Mlakar zagotovil tudi nagrado v višini ene osmine vrednosti odškodnine za bodoči Oblakov prestop. Tako imenovana udeležba tretjih oseb je po novih Fifinih pravilih sicer prepovedana.

Sogovornik iz kroga Playerspromotion si s tem ne beli glave. Mendes se bo spomnil nekaj novega, zamahne z roko.

Na sedežu Mlakarjeve ljubljanske družbe MM Pro Aktiv podjetja pod tem imenom sploh ne poznajo. Vse deluje, kot da gre za izpostavo švicarske družbe Playerspromotion, ki pa sploh ni registrirana pri nas. Tam so nam dejali da je v Švici, kjer je tudi zaposlen. Direktor Jaka Jakopič je pogovor pred kamero zavrnil in nas usmeril v švicarski Zug k Mlakarju, kjer pa odgovorijo le pisno: "Pri Oblakovem prestopu v Atletico je bilo vse izpeljano po pravilih Fife in španske nogometne zveze. Oblak je bil ves čas seznanjen z vsakim korakom. Playerspromotion izpolnjuje vse davčne obveznosti. Jaz in podjetje sva oba švicarska davčna rezidenta."

Izognil se je tudi vprašanju, ali je bilo tako tudi leta 2014. Odšli smo tudi k odvetniku Janezu Pejovniku, specialistu za športno pravo, ki je sodeloval pri omenjenih poslih. A tudi tam, so bili za javnost povsem skopi, saj niso želeli povedati ničesar. Danes se pač ključne odločitve v nogometu ne zgodijo pred deset tisočimi navijači in TV-kamerami.

Po dokumentih Football Leaksa ne moremo reči, da bi Jan Oblak naredil karkoli napak. Da se denimo izogiba davkom kot Ronaldo in veliki zvezdniki. Več dvomov pa se poraja o poslih njegovega menedžerja Mihe Mlakarja, ki je očitno dober učenec Jorgeja Mendesa.

Pogodba med Atletico Madridom in Janom Oblakom, 6. junij 2014 [3.97 MB]
Pogodba med Benfico in Janom Oblakom o prestopu, 15. julij 2014 [7.73 MB]
Pogodba med Atletico Madridom in Janom Oblakom, 17. julij 2014 [17.41 MB]

Spremljajte naše zgodbe tudi na Twitterju in Facebooku!

Komentarji