Šport

Soča Outdoor Festival 2017

Tolmin, 19.06.2017, 13.54, Promocijsko sporočilo

Štiri dosedanje izvedbe Soča Outdoor Festivala so navdušile udeležence in potrdile, da je Tolmin, ki je že prepoznaven kot mesto festivalov, idealna destinacija tudi za športni festival. Kulisa reke Soče in Tolminke tekmovalcem in obiskovalcem zagotavlja odličen prostor za tekmovanje, druženje in uživanje v nepozabnem toku v vodi, zraku, na poteh in večernih plesnih zabavah. Letos bo osrednji del Soča Outdoor Festivala potekal med 30. 6. in 2. 7.

   

Festival vsako leto privabi prek 1500 navdušenih outdoor tekmovalcev in 3000 obiskovalcev. Najbolj množična disciplina je tek v naravi. Letos bodo organizatorji ponudili štiri različice teka - Continental 10 km, adidas 15 km, Isostar 25 km in EGO Quark 45 km, dodatno pa se bodo udeleženci lahko preizkusili še v SUP tekmovanju in na vodenem Ziener MTB maratonu.

Poskrbljeno bo tudi za pestro spremljevalno dogajanje. Festival v petek odpirajo Bajke za outdoor freake, na katerih se bodo predstavili zanimivi outdoor športniki. Svojo zgodbo bodo delili večkratni prvak v SUP-u Rok Puvar, prepoznani outdoor bloger Anže Čokl, ekstremna kajakaša Jan Praprotnik in Matjaž Luzar, aktivist Rok Rozman, ki s projektom Balkan River Tour opozarja na problematiko jezov na rekah, ter ženska leta in vrhunska tekačica Andreja Podobnik. Petkov večer se bo zaključil z outdoor zabavo z DJ-i.

Sobotno jutro in dopoldan bosta v znamenju že omenjenih tekov in SUP tekmovanja, popoldan pa organizatorji ponujajo brezplačen otroški tek Tolminček, joga delavnico, delavnico plezanja, brezplačno izposojo kajakov in SUP-ov ter drugo športno opremo, ki bo na voljo za preizkušanje in nakup.

Kot se za dogodek, ki poteka v dolini festivalov Soča Festivalley spodobi, bomo sobotni večer Soča Outdoor Festivala uživali v najboljših glasbenih ritmih. Ker gre za “tminski” festival, bodo ritmi seveda tminsko-primorski. Nastopili bodo Low Peak Charlie in IARIA, odmore in popoldan pa bodo z glasbenimi podlagami zapolnili DJ-i.

Festival se bo zaključil v nedeljo z vodenim Ziener MTB maratonom od Bovca do Tolmina. Udeleženci bodo v spremljavi vodičev preizkusili novo traso bodočega tekmovanja v MTB maratonu, katerega dolgoročna vizija je postati večdnevna etapna MTB maraton dirka okoli Julijskih Alp po krožni poti Slovenske turnokolesarske  poti, ki jo razvija Komisija za turno kolesarstvo v sklopu Planinske zveze Slovenije.

Več informacij o festivalu najdete na www.soca-outdoor.com

 

Predstavitev štirih tekaških disciplin

    Foto: soca-outdoor.com

 

Continental 10km

V sklopu Soča Outdoor Festivala bo potekal Continental 10 kilometrski tek, ki je pisan na kožo vsem rekreativnim tekačem in ljubiteljem narave, saj vas trasa brez večjih vzponov pelje na samem začetku tik ob Soči proti Tolminskem gradu in nato skozi Tolminska korita do Sotočja, kjer se konča s prečkanjem Tolminke.

Če se sprašujete, kaj imata skupnega Continental in tek - s svojim tehnološkim znanjem prispeva k razvoju tekaških čevljev adidas. Za boljši oprijem uporablja tehnologije, ki jih uporablja tudi v najzmogljivejših pnevmatikah Continental!

Več informacij in prijava na tek: http://soca-outdoor.com/sl/races/continental-10-km/

Pomembne informacije:

Datum tekmovanja: 1. julij 2017

Kraj: Tolmin, osrednji prireditveni prostor Soča Outdoor Festivala

Disciplina: Tek v naravi

Dolžina: 10 km

Skupni vzpon: 200 m

Start in cilj: Festivalno prizorišče na sotočju v Tolminu

 

Urnik:

07:00 – 08:30      prevzem startnih številk (že prijavljeni tekmovalci)

06:30 – 08:00       registracija za neprijavljene tekmovalce

09:45                     start Continental 10 km

12:00                     zaključek merjenja časov Continental 10 km

13.00                     razglasitev rezultatov in podelitev nagrad za Continental 10 km

 

Vsi udeleženci teka prejmejo:

- okrepčilo na progi (okrepčilne postaje s pijačo in/ali hrano),
- topel obrok in pijačo v cilju,
- športno adidas majico.

Video

 

    Foto: soca-outdoor.com

adidas 15km

To je osnovna trasa tekaškega dela Soča Outdoor Festivala, ki je bila prvič ponujena 2013. Od takrat dalje je tudi najbolj množično obiskana. Start adidas 15 km teka je na glavnem festivalnem prizorišču, pot pa se sprva ob reki Soči vije v smeri  kampa pod vasjo Gabrje. Nato pot za kratek čas strmo zavije proti Tolminskemu gradu, vendar vas vse do vrha vzpetine čakajo tudi odseki z blažjim vzponom. Z vrha se po grajski, severni poti spustite do vznožja (kjer se ponovno priključite trasi lažjega teka) in nato mimo vasi Zatolmin do vhoda v Tolminska korita. Pričaka vas morda najbolj atraktiven, zagotovo pa najbolj divji in prijetno hladen odsek, ko na brveh prečkate sotočje Tolminke in Zadlaščice. Sledi drugi vzpon iz korit (kjer se ponovno ločite od krajše trase) nad vasjo Žabče do cerkvice sv. Marka, od tam pa se čez Poljubinjska polja ob potoku Godiča spuščate do jezera. Tik ob Soči ste le še lučaj oddaljeni od vaših navijačev na sotočju, ki bodo za vas navijali ob premagovanju še zadnje prepreke v obliki prečenja reke Tolminke.

Več informacij in prijava: http://soca-outdoor.com/sl/races/adidas-15-km/

Pomembne informacije:

Datum tekmovanja: 1. julij 2017

Kraj: Tolmin, osrednji prireditveni prostor Soča Outdoor Festivala

Disciplina: Tek v naravi

Dolžina: 15 km

Skupni vzpon: 500 m

Start in cilj: Festivalno prizorišče na sotočju v Tolminu

 

Urnik:

07:00 – 08:30      prevzem startnih številk (že prijavljeni tekmovalci)

06:30 – 08:00       registracija za neprijavljene tekmovalce

09:00                     start Adidas 15 km

12:00                     zaključek merjenja časov Adidas 15 km

13.30                     razglasitev rezultatov in podelitev nagrad za Adidas 15 km

 

Vsi udeleženci teka prejmejo:

- okrepčilo na progi (okrepčilne postaje s pijačo in/ali hrano),
- topel obrok in pijačo v cilju,
- športno Adidas majico.

Video

 

Isostar 25km

    Foto: soca-outdoor.com

To je tek, ki ga organizatorji Soča Outdoor Festivala ponovno vračajo v program. Anketa med obiskovalci festivala je pokazala, da si ga tekmovalci želijo. Start Isostar 25 km teka je na glavnem festivalnem prizorišču. Pot se sprva ob reki Soči vije v smeri  Volčanskega mostu. Tam se odcepi od trase adidas 15km in zavije čez Sočo mimo bara Labrca na Mengore. Tam bo pot speljana prek bunkerjev iz 1. svetovne vojne. Na vrhu naredi zanko in se spustimo nazaj proti Vočanskemu mostu, kje se priklopi nazaj na adidas 15km, ki gre ne Tolminski grad in nato mimo vasi Zatolmin do vhoda v Tolminska korita. Pričaka vas morda najbolj atraktiven, zagotovo pa najbolj divji in prijetno hladen odsek, ko na brveh prečkate sotočje Tolminke in Zadlaščice. Sledi tretji krajši vzpon iz korit do vasi Žabče. Od tam vas pot vodi po najkrajši možni poti do festivalnega prizorišča na sotočju Tolminke in Soče, kjer za zaključek tekmovalci prečijo Tolminko.

Podlaga je skoraj povsod pesek ali zemlja. V tem teku boste praktično spoznali vse najlepše točke Tolmina in okolice. Nedvomno bo to en izmed najlepših tekov, ki ste jih kadarkoli doživeli.

Več informacij in prijava: http://soca-outdoor.com/sl/isostar-25-km/

Datum tekmovanja: 1. julij 2017

Kraj: Tolmin, osrednji prireditveni prostor Soča Outdoor Festivala

Disciplina: Tek v naravi

Dolžina: 25 km

Skupni vzpon: 900 m

Start in cilj: Festivalno prizorišče na sotočju v Tolminu

 

Urnik:

06:00 – 07:30      prevzem startnih številk (že prijavljeni tekmovalci)

06:00 – 07:00       registracija za neprijavljene tekmovalce

07:45                     start Isostar 25 km

13:30                     zaključek merjenja časov Isostar 25 km

14.00                     razglasitev rezultatov in podelitev nagrad za Isostar  25 km

 

Vsi udeleženci teka prejmejo:

- okrepčilo na progi (okrepčilne postaje s pijačo in/ali hrano),
- topel obrok in pijačo v cilju,
- športno Adidas majico.

 

Video prečenja vode pred ciljem.

 

    Foto: soca-outdoor.com

EGO Quark 45km

Najdaljšega izmed štirih tekov po stezicah v naravi na Soča Outdoor festivalu so lani še podaljšali (iz 28 na 45 km) in v takšni obliki (kot nastavek za večdnevni etapni tek) izpeljali prvič, za pokušino. Prijel se je. Dovolj, da so lahko zbrali odzive mnogih tekačev, katerih splošno mnenje je bilo precej enotno: tek je bil lep, mnenje organizatorjev na drugi strani pa je, da ga lahko na tako dolgi trasi v naslednjih izvedbah na veliko mestih napravimo še lepšega. Že letos so organizatorji imeli trden namen, da bi  izpeljali nekaj pomembnih sprememb,  poiskali nove stezice tik ob reki Soči, ali visoko nad njo.  A ni vse odvisne samo od njih. Zdaj je že jasno, da bo tek letos potekal na enaki trasi, kot lani. Situacija na terenu in pa čas, potreben za pridobivanje dovoljenj ter izvedbo sprememb v naravi, narekujeta takšno odločitev.

Tek se bo začel na trgu v centru Bovca, njegov cilj pa bo, tradicionalno, na osrednjem prizorišču Soča Outdoor festivala, na sotočju rek Soče in Tolminke v Tolminu, ki ponuja bogat spremljevalni festivalni program dolgo v noč. Tek bo večinoma sledil pohodniški poti Alpe Adria Trail (gre za njeno 25. in 26. etapo), se bo trasa na nekaterih odsekih od pohodniške poti odcepila. Tam bomo traso še posebej pazljivo označili.

Iz Bovca bo pot vodila skozi gozd, vzporedno z glavno cesto, v smeri proti slapu Boka. Pri HE Plužna vas čaka prvo okrepčilo, potem pa naprej. Pred Boko pridete tekači na glavno cesto (bodite pazljivi, tam bo tudi redar), a le za kakšnih 100-200 metrov, potem pa spet zaide vstran. Pred mostom pri Boki ponovno na glavno cesto (tudi tu bo redar), potem čez most, čez cesto in proti Logu Čezsoškemu. Od Loga naprej pa ponovno po makadamu, vzporedno z reko Sočo, ki jo boste tekači zdaj bolj, zdaj manj videvali na vaši levi. Naslednja okrepčilna postaja vas čaka pri mostu pri kampu Trnovo. Tekaška trasa pa ne pelje čez most, pač pa tik pred njim zavije rahlo levo in navzgor. Tu vas čaka nekaj vzpona, proti vasi Magozd. Tu bo tek nekaj čas potekal po asfaltni podlagi, ki se ji zares ne znamo izogniti, skozi eno najlepših slovenskih vasi, Drežnico (okrepčilna postaja), do Koseča, kjer se bodo tekači od asfaltne prevleke spet poslovili in se odcepili levo, navkreber, proti najbolj gorskemu delu trase, z vzponom proti enim najlepših planin v dolini, planini Kuhinja (okrepčilna postaja).

Spust čez Kuhinjo, izpod Krna, je v prvem delu epski sam po sebi. Mimo planinske koče, do vasi Krn (okrepčilna postaja), kjer čas stoji in naprej ter navzdol v smeri Tolmina. Travnata pobočja nad vasjo so prepredena s pašniki  Sledi spust po pobočju Mrzlega vrha, ki  načeloma poteka po gozdni cesti, na trasi AAT. Na tem delu boste naleteli na še eno okrepčilna postajo nad vasjo Volarje.

Zadnji del teka je vaja v potrpežljivosti. Po precej ravni makadamski poti, mimo kampa Gabrje (zadnja okrepčilna postaja), se nabere še nekaj ravninskih kilometrov do cilja na Sotočju.

Več informacij in prijava: http://soca-outdoor.com/sl/races/ego-quark-45/

Datum tekmovanja: sobota, 1. julij 2017

Kraj: Tolmin, osrednji prireditveni prostor Soča Outdoor festivala na sotočju

Disciplina:   Tek v naravi

Dolžina: približno 45 km*

Skupni vzpon: približno 1.500 m*

* Skupna dolžina in višinska razlika je še informativnega značaja

Start in cilj: Start Bovec, cilj Tolmin – festivalno prizorišče

 

Urnik

Dan pred tekmovanjem 19:00 do 20:00 prevzem startnih številk in registracija za še neprijavljene tekmovalce.

Na dan tekmovanja:

05:30                     prevzem startnih številk (že prijavljeni tekmovalci)

05:30                     registracija za neprijavljene tekmovalce

06:00                     odhod avtobusa iz Sotočja proti Bovcu

07:00                     start iz Bovca

15:00                     zaključek merjenja časov

15:00                     razglasitev rezultatov in podelitev nagrad

 

Udeleženci prejmejo:

- okrepčilo na progi (okrepčilne postaje s pijačo in/ali hrano),
- topel obrok in pijačo v cilju,
- kvalitetno športno majico.

 

Video lanskega Soča Outdoor Festivala.

 

 

Komentarji