Šport

Vujović črtal Razgorja in Grebenca, odpadel bo še en vratar

Ljubljana, 04.01.2017, 17.13, STA

Slovenska moška rokometna reprezentanca se bo jutri podala proti Franciji, ki bo med 11. in 29. januarjem gostila svetovno prvenstvo. Slovenija bo v prvem delu sklepnega turnirja nastopila v Metzu, kjer se bo pomerila z Angolo, Islandijo, Makedonijo, Tunizijo in Španijo, njen primaren cilj pa je preboj v četrtfinale.

Veselin Vujović
Veselin Vujović(Foto: STA)

Po dveh tednih skupne vadbe se je slovenski selektor Veselin Vujović odločil, da v Francijo ne bosta odpotovala zunanja igralca Jan Grebenc in David Razgor, medtem ko je dolgoletni ideolog slovenske igre Uroš Zorman na čakanju in bo po potrebi zaigral na svetovnem prvenstvu, kjer bodo sploh prvič nastopili Urh Kastelic, Urban Lesjak, Blaž Janc, Miha Zarabec, Darko Cingesar, Tilen Kodrin, Nik Henigman in Vid Poteko.

"V tem trenutku zavoljo številnih kadrovskih spremembah po olimpijskih igrah v Rio de Janeiru ne poznam pravih zmožnosti svojih varovancev. Naš cilj je, da uveljavimo mlade igralce in pokažemo dobre predstave ter ne doživimo padca v kakovosti in ratingu na mednarodni sceni. Preboj v četrtfinale bi bil sijajen dosežek, a če bi se uvrstili med najboljših osem reprezentanc, potem bi začel razmišljati o polfinalu in tako naprej. V Franciji bomo šli korak za korakom, na vsaki tekmi se bomo trudili po svojih najboljših močeh. Ekipa je mlada in neizkušena, a prepričan sem, da bo čez pol leta igrala veliko bolje, še boljše pa čez leto ali dve," je dejal Vujović, ki se je odpovedal Razgorju in Grebencu, enega izmed treh vratarjev (Matevža Skoka, Lesjaka ali Kastelica) pa bo črtal po prijateljskih tekmah s Francijo, ki bosta na sporedu konec tega tedna v Toulousu in Montpellierju.

Vid Kavtičnik
Uroš Zorman je kapetanski trak predal Vidu Kavtičniku(Foto: Reuters)

Kapetanski trak prevzel Kavtičnik

Kapetanski trak od Zormana, sicer igralca z največ nastopi za slovensko izbrano vrsto, bo prevzel Vid Kavtičnik, za katerega bo to že enajsto veliko tekmovanje v njegovi bogati karieri. "Svetovno prvenstvo v Franciji bo gotovo prelomno, saj bosta manjkala dolgoletna nosilca igre Škof in Zorman. V Francijo gremo številnimi novimi in mladimi igralci, ki bodo dobili vidnejše vloge na igrišču in morali izkoristiti svoje priložnosti. Motivacije nam ne manjka, s pozitivnimi mislimi odhajamo v Francijo, kjer bomo skušali narediti odmeven izid. Upam, da bomo razveselili naše privržence v domovini. Ponosen sem, da sem kapetan ekipe," je dejal Kavtičnik, sicer dolgoletni član francoskega Montpellierja.

Spremljajte naše zgodbe tudi na Twitterju in Facebooku!

Slovenijo prva tekma na svetovnem prvenstvu čaka v četrtek, 12. januarja, ko se bo pomerila z Angolo.

Slovenija je doslej sedemkrat nastopila na svetovnih prvenstvih, najboljša pa je bila v Španiji 2013, ko se je prebila v polfinale, po porazu proti Španiji pa nato klonila še proti Hrvaški v tekmi za tretje mesto. V Katarju 2015 je zasedla osmo, v Nemčiji 2007 deseto, na Portugalskem 2003 11., v Tuniziji 2005 12., v Franciji 2001 17. in na svojem premiernem nastopu na Islandiji 1995 18. mesto.

Seznam slovenskih rokometašev na SP v Franciji:

Vratarji:
Urban Lesjak, Celje Pivovarna Laško
Matevž Skok, Zagreb
Urh Kastelic, Maribor

Krilni igralci:
Darko Cingesar, Zagreb
Blaž Janc, Celje Pivovarna Laško
Tilen Kodrin, Celje Pivovarna Laško
Gašper Marguč, Veszprem

Zunanji igralci:
Marko Bezjak, Magdeburg
Vid Kavtičnik, Montpellier
Jure Dolenec, Montpellier
Nik Henigman, Riko Ribnica
Borut Mačkovšek, Celje Pivovarna Laško
Miha Zarabec, Celje Pivovarna Laško
David Miklavčič, Zagreb

Krožni napadalci:
Blaž Blagotinšek, Veszprem
Matej Gaber, Pick Szeged
Vid Poteko, Celje Pivovarna Laško

Komentarji