Zimski športi

Hansdotterjeva zasenčila Shiffrinovo, Bucikova znova blizu vrhu

Flachau, 10.01.2017, 21.50, STA

Švedinja Frida Hansdotter je ubranila vodstvo po prvi vožnji ter na slalomu pod žarometi v avstrijskem Flachauu vpisala prvo zmago v sezoni. Norvežanka Nina Löseth je bila druga (+0,58), tretje mesto pa sta si razdelili Švicarka Wendy Holdener in Američanka Mikaela Shiffrin (+0,78).

Frida Hansdotter
Frida Hansdotter (Foto: Profimedia)

Ana Bucik je bila tokrat 11., Maruša Ferk pa 29. Osemnajstletna Meta Hrovat, ki je tik pred novim letom na slalomu na Semmeringu z 28. mestom vpisala svoje prve točke v svetovnem pokalu, ni končala prve vožnje in je ostala brez uvrstitve.

Bucikova, ki je na slalomu za 53. Zlato lisico v Mariboru s sedmim mestom vpisala svoj najboljši dosežek v svetovnem pokalu, je bila tokrat na prvi progi nekoliko zadržana (+0,44, +1,32). Kljub ne najbolj tekoči vožnji je njen zaostanek 1,91 sekunde ob prihodu v cilj zadoščal za osmi čas ter zanesljivo uvrstitev v drugo vožnjo nočnega slaloma, v katerem pa je izgubila tri mesta.

Primorka je v finalu startala kot 23. in se odločno pognala na progo poimenovano po avstrijskemu asu Hermannu Maierju. Že na vrhu je ujela ritem, ob nekaj napakicah je ob obeh merjenjih vmesnega časa zadržala prednost pred vodilno Nemko Christino Geiger (-0,37, -0,15). A mariborske vožnje ni ponovila. V spodnjem delu si je nabrala preveč zaostanka, da bi prevzela vodstvo, tako kot pod Pohorjem. Z zaostankom 16 stotink sekunde je bila četrta. Glede na to, da je bilo pred njo na startu še sedem tekmovalk, ki niso delale napak, je Bucikova pred slalomskim premorom izenačila drugi najboljši dosežek v karieri, 11. mesto. Enajsta je bila tudi na slalomu v Zagrebu. Bucikova (124 točk) je kot najboljša slovenska slalomistka 11. v slalomskem seštevku.

Najboljša Slovenka Ilka Štuhec, ki je v Mariboru prvič v karieri osvojila slalomske točke, bila je deseta, je preizkušnjo v Flachauu izpustila in se bo raje v celoti posvetila pripravam na alpsko kombinacijo in smuk v Altenmarkt-Zauchenseeju. Štuhčeva, ki je peta skupno, je zmagala na prvi kombinaciji v sezoni, prav tako je za sijajni niz decembra osvojila vse tri smukaške preizkušnje in je prvič v vlogi vodilne v posebnem smukaškem seštevku.

To je bil zadnji specialni slalom pred februarskim svetovnim prvenstvom v St. Moritzu. Priložnosti za slalomistke bosta le še dve, obe marca in obe onstran velike luže v ZDA v Squaw Walleyju in na finalu sezone v Aspnu.

S petimi slalomskimi zmagami v tej zimi vodilna slalomistka Mikaela Shiffrin na prvi progi ni bila kos najožji konkurenci. Američanka, ki vodi tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala, na progi ni bila tako hitra, kot bi si želela. Švedinja Frida Hansdotter je bila tokrat nedosegljiva. Prvo vožnjo je končala na petem mestu z zaostankom 1,38 sekunde. Shiffrinova je v finalu pokazala nekaj svojega mojstrstva, bila je zelo hitra, kar je zadostovalo za prevzem vodstva, a za zmago tudi najhitrejša vožnja finala ni bila dovolj.

Američanko je prehitela Nina Löseth, tretja po prvi vožnji je z vrhunsko drugo vožnjo, le desetinko je bila počasnejša od Američanke, pridobila eno mesto. Wendy Holdener, ki je bila druga na prvi progi, se je v cilju izenačila s Shiffrinovo. Na startu je bila le še ena tekmovalka. Hansdotterjeva tokrat priložnosti ni izpustila iz rok. Švedinja je tako po več kot enem letu prišla do nove zmage, četrte v svetovnem pokalu, četrte slalomske.

Komentarji